Reprezentanții guvernării spun că cetățenii din raioane se arată nemulțumiți de protestele din centrul Chișinăului, menționând că astfel de acțiuni plătite nu încurajează încadrarea oamenilor în câmpul muncii. Declarația a fost făcută de Vitali Gavrouc, deputat PAS în Parlamentul Republicii Moldova în cadrul emisiunii „Puncte de Reflecție”.
Potrivit deputatului, polițiștii au acționat conform legii atunci când au evacuat corturile din fața Parlamentului și Președinției și au dispersat mulțimea de protestatari deoarece manifestanții au încălcat flagrant ordinea publică, notează IPN.
Deputatul PAS, Vitali Gavrouc, spune că acțiunile din centrul Chișinăului organizate de Partidul politic Șor nu fac decât să discrediteze noțiunea de protest. Potrivit parlamentarului, majoritatea oamenilor se arată nemulțumiți că guvernarea nu interzice aceste proteste.
„Dacă am avea niște revendicări clare, noi suntem deschiși la dialog, dar este vorba de cineva care mimează protestele. Omul protestează când este nemulțumit, el atunci protestează fără să fie plătit. Eu am participat la multe proteste, o dată am venit din Noua Zeenlandă ca să particip la protest, nimeni nu mi-a plătit nici biletele, nici cazarea, nimic. Și așa a făcut o țară întreagă. Noi avem deputați responsabili de raioane, noi mergem în teritoriu, oamenii sunt frustrați de aceste proteste. Sunt frustrați că oamenii care nu muncesc, sunt încurajați să stea în PMAN și să primească bani. Și aceste persoane care nu muncesc vor beneficia de compensații. Noi trebuie să apreciem mai mult omul muncitor ”, a spus deputatul PAS, Vitali Gavrouc în cadrul emisiunii „Puncte de Reflecție” de la Vocea Basarabiei.
Deputatul PAS spune că poliția a respectat decizia Comisiei Situații Excepționale atunci când a dispersat protestul din centrul Chișinăului. Anterior, atât Avocatul Poportului cât și mai multe ong-uri care militează pentru respectarea drepturilor omului au calificat drept abuzive acțiunile poliției și disproporționată decizia de a evacua corturile din scuarul Parlamentului și din fața instituției prezidențiale.
„Singura condiție care a fost față de protestatari, a fost să respecte ordinea publică, cel puțin normele igienice și sanitare. Li s-a permis foarte mult timp să stea acolo, dar, odată ce s-au încălcat flagrant aceste norme, ei au fost dispersați. Nu văd un risc al destabilizării, din ceea ce comunicăm cu oamenii, lumea este supărată pe aceste proteste și pe faptul că nu sunt stopate. Noi, din contra, trebuie să le explicăm oamenilor că există dreptul la protest. Atât timp cât nu este o decizie a instanței de judecată, Inspectoratul poate interveni doar când se încalcă ordinea publică”, a mai spus reprezentantul PAS.
Inspectoratul General al Poliției a anunțat că în timpul protestului de duminică, organizat de Partidul politic Șor, oamenii legii au inițiat 37 de cauze contravenționale pentru diferite încălcări ale ordinii publice. De asemenea, au fost identificate 4 cazuri în care persoanele prezente la protest dețineau obiecte interzise, fiind aruncate intenționat obiecte pirotehnice sub automobilele polițiștilor.