VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

FOTO/Premiului Național 2022 a fost decernat celor șapte câștigători

Câștigătorii Premiului Național ediția 2022 și-au ridicat, luni, 24 octombrie, distincțiile în cadrul unei ceremonii desfășurate la Guvern. Astfel, conform deciziei Comisiei pentru decernarea Premiului Național, în acest an au fost desemnați 7 câștigători din diverse domenii: artă, științe, muzică și literatură. Distincțiile au fost înmânate de Prim-ministra Republicii Moldova, Natalia Gavrilița. 

Câștigătorii Premiului Național 2022 sunt: 

  • Ghenadii Korotcenkov – profesor universitar, doctor habilitat în științe fizico-matematice, cercetător științific principal – pentru aportul fundamental în dezvoltarea științei și tehnologiilor, dar și pentru promovarea imaginii Republicii Moldova. 
  • Valentin Celac – doctor habilitat în biologie, conferențiar cercetător și cercetător științific principal – pentru realizări remarcabile în cercetări științifice, inovații și implementări.
  • Mircea Ciobanu – scriitor, critic literar, editor de carte și jurnalist – pentru Opera Omnia.
  • Colectivul format din Anatolie Lapicus și Iurie Mahovici – pianiști, profesori universitari, soliști ai Filarmonicii Naționale „Serghei Lunchevici”, Maeștri în artă și Artiști ai poporului – pentru 30 de ani de activitate artistică fructuoasă și realizări prin care au reușit să împletească inspirația, pasiunea și profesionalismul, dar și pentru promovarea imaginii Republicii Moldova dincolo de granițele ei. 
  • Lidia Bojescu – meșter popular, fondator al Centrului de meșteșugărit cu titlu model „Atelier Bojescu” – pentru efortul de salvare și perpetuare a tradiției cusutului costumului popular și a artei meșteșugărești. 
  • Valeriu Bogheanu – compozitor, muzician, instrumentist și producător muzical – pentru abnegație și muncă prolifică în domeniul culturii, pentru contribuția adusă la promovarea valorilor moral-spirituale și succesele înregistrate în activitatea profesională. 
  • Constantin Cheianu – scriitor, dramaturg, publicist, actor, jurnalist, autor de emisiuni și prezentator TV – pentru Opera Omnia.

La fel ca și în ceilalți ani, câștigătorii au fost selectați prin vot secret de către membrii Comisiei pentru decernarea Premiului Național, în cadrul ultimei ședințe convocate pe 12 septembrie, după care lista premianților a fost aprobată de Cabinetul de miniștri.

„Am decis să acordăm și în acest an Premiul Național personalităților marcante din țara noastră pentru a sublinia rolul științei, artei, literaturii și muzicii în dezvoltarea țării și promovarea valorilor naționale. Mai ales în asemenea momente de cumpănă, cultura poate și trebuie să contribuie la consolidarea rezilienței și unității societății. Oamenii de valoare, pe care îi premiem astăzi, au contribuit nu doar la propășirea spirituală a țării noastre, dar și la îmbogățirea vieții culturale și științifice a întregului continent european”, a declarat Natalia Gavrilița. 


Amintim că, Premiul Naţional se acordă anual de către Guvern în semn de recunoștință și gratitudine pentru rezultate deosebite ce au avut un impact major asupra progresului științific și au contribuit considerabil la promovarea imaginii țării pe plan internațional. 

Autor

  • Pusca Silvia

    Mereu pregătită să răspundă provocărilor. Pe site-ul voceabasarabiei.md prezintă subiecte de actualitate, știri, informații obiective și de ultimă oră. A absolvit Facultatea de Litere la Universitatea de Stat din Moldova.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.