VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Prima ședință de judecată în dosarul ”kuliok”: Igor Dodon dezvăluie cine sunt principalii martori

Astăzi, 14 octombrie, are loc prima ședință de judecată la Curtea Supremă de Justiție în dosarul „kuliok”, în care fostul președinte al R: Moldova, Igor Dodon, este învinuit că a pretins aproape 1 milion de dolari de la Vladimir Plahotniuc și Serghei Iarolov pentru a negocia cu Federația Rusă.

Ex-șeful statului a dezvăluit cine sunt principalii martori în acest dosar.

Startul în dăm astăzi însă va fi pe parcursul următoarelor luni. Se referă la perioada 3-13 iunie 2019, atunci când statul era capturat de Vlad Plahotniuc. Toată învinuirea lor se bazează pe două componente: o înregistrare video ilegală, fiind neautorizată de procurori. Acest video nu este original, însă este trucat. A doua componentă o reprezintă așa-numiții martori.

Martorii de bază sunt Plahotniuc și Iarolov, care peste câteva ore după ce am numit-o pe Maia Sandu în funcția de premier, au mers la Procuratură și au depus plângere pe numele meu, iar ulterior au fugit din țară. În calitate de pseudo-martori sunt doi deputați PAS, Oazu Nantoi și Lilian Carp, trei foști deputați de la Platforma DA: Andrei Năstase, Alexandr Slusari și Iurie Reniță, și patru ex-deputați de la PDM: Dumitru Diacov, Pavel Filip, Andrian Candu și Vladimir Cebotari. Toți acești pseudo-martori nu au participat la discuții, ei doar au văzut ce scrie presa, cu toate acestea procurorii îi aduc în judecată ca martori. Vom avea peste 150 de martori de partea noastră care trebuie să explice ce s-a întâmplat până la fuga lui Plahotniuc din țară”, a declarat Dodon.

Totodată, acesta a subliniat că avocații săi vor insista ca toate ședințele de judecată în acest dosar să fie publice.

Fostul președinte al R. Moldova, socialistul Igor Dodon, este acuzat de corupere pasivă, organizarea și acceptarea finanțării partidului politic din partea unei organizații criminale, săvârșite pe durata exercitării mandatului său de președinte al R. Moldova, în perioada lunii iunie 2019.

Pe 6 octombrie, Procuratura Anticorupție a trimitis în judecată cauza penală de învinuire a ex-președintelui R. Moldova, Igor Dodon, în comiterea infracțiunii de corupere pasivă și  organizarea și acceptarea finanțării partidului politic din partea unei organizații criminale, săvârșite pe durata exercitării mandatului său de președinte al R. Moldova, în perioada lunii iunie 2019.

Potrivit PA, lui Igor Dodon i se incriminează că, urmărind promovarea intereselor lui Plahotniuc Vladimir și Iaralov Serghei, care au creat și conduceau o organizație criminală și care aveau interesul de a controla procesele politice, sociale și economice din R. Moldova, precum și de a se eschiva de la răspundere penală în Federația Rusă, a pretins și a acceptat de la aceștia bani în sumă de la 600 000,00 până la 1 000 000,00 dolari SUA. Suma menționată era pretinsă de către Igor Dodon pentru achitarea cheltuielilor curente ale partidului politic „Partidul Socialiștilor din Republica Moldova”(PSRM), inclusiv pentru achitarea salariilor angajaților aceluiași partid.

Procurorii susțin că suma menționată a fost percepută de la Plahotniuc Vladimir și Iaralov Serghei, pentru a negocia, în calitate sa de Președinte al Republicii Moldova, cu factorii de decizie din Federația Rusă, condiții favorabile partidului politic „Partidul Democrat din Moldova”(PDM) și, personal, lui Plahotniuc Vladimir privind crearea unei coaliții de guvernare în Republica Moldova, între partidul politic „PDM” și partidul politic „PSRM”.

Dosarul „kuliok” în care Dodon este învinuit că a pretins aproape 1 milion de dolari de la Plahotniuc și Iarolov pentru a negocia cu Rusia, expediat CSJ

Igor Dodon se declară nevinovat și menționează că acest dosar este unul politic.

Autor

Articole similare

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.