VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Marcel Spatari susține că peste jumătate din populație se încadrează în categoria cea mai înaltă de vulnerabilitate/VIDEO/

Conform estimărilor noastre, peste jumătate din populație ar putea să se încadreze în categoria cea mai înaltă de vulnerabilitate energetică, conform datelor de la Biroul Național de Statistică. Declarația a fost făcută de Ministrul Muncii și Protecției Sociale, Marcel Spatari în cadrul emisiunii „Puncte de reflecție” de la Vocea Basarabiei.

„Conform estimărilor noastre, peste jumătate din populație, sau în jur de jumătate din populație ar putea să se califice pentru categoria cea mai înaltă de vulnerabilitate, asta în baza datelor de la Biroul Național de Statistică. Biroul Național de Statistică face o cercetare în fiecare an, care se numește cercetarea bugetelor gospodăriilor casnice, și în această cercetare ei acumulează informații despre veniturile și cheltuielile gospodăriilor. Dar este posibil ca în această cercetare să fie acoperite mai mult gospodăriile cu venituri mici, pentru că gospodăriile cu venituri mari nu sunt prea receptive în Republica Moldova pentru a-și declara veniturile și a declara ce cheltuie și este posibil ca această cercetare să fie un pic înclinată spre gospodăriile cu venituri mai mici”, a spus Ministrul Muncii și Protecției Sociale.

Potrivit oficialului, stabilirea categoriilor de vulnerabilitate energetică va fi acordată în dependență de venitul familiei și numărul de membri din componența acesteia.

„Depinde de structura și numărul de membri ai gospodăriei, o gospodărie cu 3 membri are mai puține cheltuieli decât o gospodărie cu 5 membri. (…) Deci, o gospodărie care are un venit global lunar de 20.000 de lei, dar 5 membri este mai vulnerabilă decât o gospodărie care are doar 2 membri și 20.000 de lei, vă dați seama că sunt mai puține guri de hrănit”, a spus Marcel Spatari.

Marcel Spatari a mai menționat că pentru compensații, pentru anul viitor sunt prevăzute 5 miliarde de lei. Surse financiare provin din împrumuturi și granturi oferite de Uniunea Europeană și Germania.

„Uniunea Europeană ne oferă în acest an un suport macrofinanciar de 75 de milioane de euro și Germania este în proces de a ne ajuta cu 40 de milioane de euro pentru fondul de reducere a vulnerabilității energetice și compensații la gazele naturale și energia termică”, a conchis Spatari.

Autor

  • Pusca Silvia

    Mereu pregătită să răspundă provocărilor. Pe site-ul voceabasarabiei.md prezintă subiecte de actualitate, știri, informații obiective și de ultimă oră. A absolvit Facultatea de Litere la Universitatea de Stat din Moldova.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.