VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

ANRE a aprobat majorarea tarifelor la energia electrică pentru consumatorii Premier Energy și FEE Nord

Consiliul de Administrație al Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a examinat și aprobat, miercuri, 12 octombrie, în ședință publică, prețurile reglementate pentru energia electrică furnizată de furnizorii serviciului universal și de ultimă opțiune.

Consumatorii „Premier Energy”vor achita 3,15 lei/kWh (fără TVA), cu circa 50 de bani mai mult față de tariful în vigoare, iar consumatorii „Furnizarea Energiei Electrice Nord” vor achita 3,21 lei/kWh (fără TVA), cu 30 bani mai mult față de tarifele actuale.

Hotărârea a fost aprobată în temeiul prevederilor pct. 6 din Dispoziția nr. 22 din 23 mai 2022 a Comisiei pentru Situații Excepționale a R. Moldova și în conformitate cu Metodologia de calculare, aprobare și aplicare a prețurilor reglementate pentru furnizarea energiei electrice de către furnizorul de ultimă opțiune și furnizorul serviciului universal.

Urmare a examinării cererilor prezentate de titularii de licențe, ANRE a constatat existența unor factori obiectivi care conduc la necesitatea ajustării costurilor ce se includ la determinarea prețurilor reglementate de furnizare a energiei electrice pentru anul 2022, printre care cei mai importanți sunt:

– Majorarea prețului de procurare a energiei electrice de la S.A. „Energocom” în calitate de furnizor central de energie electrică cu circa 34%  (de la 3,24 lei/ kWh, la 4,33 lei/kWh);
– Creșterea prețurilor de procurare a energiei electrice din import;
– Devalorizarea monedei naționale față de dolarul american cu circa 6 % față de valoarea aplicată la determinarea prețurilor din 08.06.2022.

Astfel, au fost aprobate următoarele prețuri reglementate de furnizare a energiei electrice de către Î.C.S. „Premier Energy” S.R.L., diferențiate în funcție de punctele de delimitare sau locurile de consum ale consumatorilor finali:

– 251 bani/kWh pentru energia electrică furnizată la punctele de intrare în rețelele de transport;
– 265 bani/kWh – la punctele de ieșire din rețelele electrice de transport;
– 268 bani/kWh pentru consumatorii finali ale căror instalații sunt racordate la rețelele electrice de distribuție de tensiune înaltă (35–110 kV);
– 281 bani/kWh – de tensiune medie (6–10 kV);
– 315 bani/kWh – de tensiune joasă (0,4 kV).

Pentru S.A. „Furnizarea Energiei Electrice Nord” au fost aprobate următoarele prețuri reglementate diferențiate și anume:

– 227 bani/kWh pentru energia electrică furnizată la punctele de intrare în rețelele electrice de transport;
– 242 bani/kWh – la punctele de ieșire din rețelele electrice de transport;
– 261 bani/kWh pentru consumatorii finali ale căror instalații sunt racordate la rețelele electrice de distribuție de tensiune medie (6–10 kV);
– 321 bani/kWh – de tensiune joasă (0,4 kV).

Autor

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.