VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

VIDEO/ Zelensky cere, în mod oficial, UNESCO să adauge oraşul portuar Odesa pe lista Patrimoniului Mondial

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelensky, a solicitat în mod oficial Organizației Națiunilor Unite pentru Educaţie, Știință şi Cultură (UNESCO) să adauge oraşul istoric portuar ucrainean Odesa pe lista siturilor din patrimoniul mondial, menționează organizația într-un comunicat de presă.

Zelensky a declarat, marţi, 11 octombrie, că un total de 540 de „obiecte de patrimoniu cultural, instituţii culturale şi clădiri religioase au fost deteriorate de loviturile ruseşti în Ucraina în timpul războiului de amploare din 24 februarie”. 

Trebuie să transmitem un semnal clar că lumea nu va închide ochii la distrugerea istoriei noastre comune, a culturii noastre comune, a patrimoniului nostru comun”, a spus el, într-un discurs preînregistrat în faţa celor 58 de state membre ale consiliului executiv al UNESCO.  

Unul dintre paşii pentru acest lucru ar trebui să fie conservarea centrului istoric din Odesa – un oraş frumos, un port important al Mării Negre şi o sursă de cultură pentru milioane de oameni din diferite ţări. Împreună cu partenerii noştri, am pregătit dosarul de nominalizare a oraşului Odesa pentru includerea în Lista Patrimoniului Mondial. Îl transmitem mai departe către UNESCO„, a adăugat Zelensky.  

Odesa, la fel ca toate celelalte oraşe din Ucraina, este o „ţintă pentru loviturile ruseşti”.  

Vă rugăm să sprijiniţi Odesa. Arătaţi la nivelul UNESCO tocmai că teroarea rusă trebuie să înceteze”, a spus el.  

Preşedintele ucrainean a cerut, de asemenea, ca Rusia să fie exclusă din toate organismele UNESCO şi din organizaţia însăşi.  

Un stat terorist cu siguranţă nu are dreptul să prezideze unul dintre organismele cheie pentru protecţia patrimoniului cultural şi natural – Comitetul Patrimoniului Mondial UNESCO. O astfel de preşedinţie rusă devalorizează instituţia însăşi – semnificaţia sa, reputaţia sa. Este inadmisibil să lăsăm Rusia să distrugă autoritatea UNESCO. Statul terorist trebuie să fie exclus din toate organismele UNESCO şi din organizaţia însăşi”, a declarat el.  

Organismul de supraveghere culturală al ONU a declarat, într-un comunicat de presă, că a primit oficial dosarul de nominalizare marţi dimineaţă şi că acesta „va fi revizuit de organismele consultative şi examinat la următoarea sesiune a Comitetului Patrimoniului Mondial, ale cărui 21 de state membre vor fi responsabile pentru a decide asupra nominalizării”. 

Din punct de vedere juridic, înscrierea centrului istoric din Odesa pe Lista Patrimoniului Mondial „ar stabili o zonă de protecţie extinsă în conformitate cu Convenţia UNESCO din 1972 pentru protecţia patrimoniului mondial cultural şi natural”. 

Autor

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.