Președinta Comisiei de control al finanțelor publice, Tatiana Cunețchi, a avut, astăzi, o întrevedere cu echipa de evaluare internațională a Curții de Conturi, aflată în țara noastră cu ocazia prezentării constatărilor și recomandărilor raportului de evaluare. Echipa a fost însoțită de oficiali europeni din cadrul Directoratului General pentru Vecinătate și Extindere al Comisiei Europene, de alți parteneri importanți de dezvoltare.
Tatiana Cunețchi a făcut o scurtă prezentare a activității Comisiei de control al finanțelor publice, care, din momentul creării sale în anul 2019, a examinat 107 rapoarte de audit efectuate de Curtea de Coturi, inclusiv 50 – pe parcursul legislaturii curente, iar toate ședințele sunt publice și se transmit în direct. ”Scopul pe care îl urmărim în colaborarea cu Curtea de Conturi este să îi motivăm și să îi ajutăm în activitatea importantă de control al utilizării banilor publici. Loc pentru mai bine există, dar putem spune cu certitudine că Comisia de control al finanțelor publice și Curtea de Conturi au devenit un sistem integrat”, a subliniat președinta comisiei.
În cadrul discuțiilor a fost remarcat faptul că aceste evoluții sunt foarte importante în contextul statutului Republicii Moldova de candidat de aderare la Uniunea Europeană.
Evaluarea internațională colegială („peer review”) a Curții de Conturi a fost realizată în premieră, în perioada 2020-2022, de către un grup de experți internaționali condus de SIGMA – inițiativa comună a Comisiei Europene și Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică. Scopul exercițiului a fost de a evalua situația pe un șir de dimensiuni, precum independență și cadrul legal, guvernanță, audit financiar – proces și calitate, raportare și obținere a rezultatelor, etc.
Rezultatele evaluării internaționale „peer review” a Curții de Conturi a Republicii Moldova vor fi supuse audierilor pentru cei interesați.