VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

75 de ani de la al doilea val de deportări staliniste

Astăzi se împlinesc 75 de ani de la cel de-al doilea și cel mai mare val de deportări staliniste din Basarabia. În noaptea de 5 spre 6 iulie 1949, regimul sovietic comunist a deportat zeci de mii de familii de țărani basarabeni, inclusiv femei, copii și bătrâni. Averile lor au fost acaparate de regimul bolșevic.

Operațiunea din 1949 a fost denumită conspirativ IUG (SUD), fiind catalogată ulterior drept „cea mai mare deportare a populației basarabene”.

Urmare a operațiunii au fost deportate 1 183 familii sau peste 35 mii de oameni, conform datelor oficiale. Arestările s-au făcut noaptea, oamenii fiind scoși din casele lor de soldații sovietici și încărcați cu forța în mașini. Unii cetățeni care au încercat să evadeze au fost împușcați. Ulterior, gospodarii arestați împreună cu familiile lor, cu copiii, cu bătrâni, fără a li se permite să ia rezerve cu ei, au fost urcați cu forța în vagoane pentru vite și duși.

Toate bunurile – casele, utilajul țăranilor deportați – au fost transmise colhozurilor, iar o parte din ele au fost furate, vândute de către conducerea raioanelor respective. Multe din aceste edificii au fost oferite ofițerilor care erau aici în NKVD, nomenclaturii etc. Mulți dintre gospodarii deportați nu au mai putut reveni acasă. Mulți au fost împușcați pe drum, au murit de foame, de boli, din cauza exploatării fizice în condiții inumane, sau chiar de durere sufletească.

Autor

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.