VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

AUDIO/Adriana Ochișanu: Doar unindu-ne cu Patria-Mamă, România, vom ajunge în UE

Adriana Ochișanu poartă cântecul prin lume. Arta și tradițiile reprezintă refugiul moldovenilor din străinătate. De fiecare dată piesele despre părinți, neam și dor sunt trăite profund de conaționalii stabiliți peste hotare, spune interpreta. 

Cu un cântec îți scoți repede amarul și treci mai ușor prin viață

Adriana Ochișanu: Atunci când ai ceva pe suflet, cu cântecul omul așa trece mai ușor prin viață. Se știe că și războaiele cu muzicanții treceau mai ușor și veneau special orchestrele ca să susțină trupele, așa că noi, artiștii, suntem cei care vă tratăm sufletul, dragii noștri ascultători, și ne bucurăm de fiecare dată atunci când cântecul nostru este apreciat, iubit și ajunge la sufletul dvs.

Vocea Basarabiei: Din observațiile Adrianei Ochișanu, necazurile sau și bucuriile sunt cele care totuși înfrumusețează viața, pentru ca să nu privim doar paharul deșert?

Adriana Ochișanu: Păi noi suntem și la bine, și la rău, pentru că atunci când ai în suflet bucurie și cântecul se asimilează mai ușor în suflet, și îți pare că zbori și, invers, când ai ceva, o greutate pe suflet, îți scoți oful și amarul cu cântecul și cu trăirile acestea sufletești atunci când intri în esența unui cântec. 

Vocea Basarabiei: Și mesajele care se transmit atunci când se interpretează aceste melodii?

Adriana Ochișanu: Foarte mult contează mesajul transmis, pentru că sunt foarte multe mesaje și chiar noi, artiștii și soliștii, le abordăm – de dor, de mamă, de străinătate, de dor de copii, când se întâmplă ceva, când îți pierzi oamenii dragi, prietenii… Deci, o sumedenie de teme le abordăm în cântecele noastre. 

Vocea Basarabiei: Dorul și străinătatea în ultimul timp sunt cel mai des cântate.

Adriana Ochișanu: Da, pentru că de ceva timp aceste teme care sunt actuale și vor fi actuale atâta timp cât omul pleacă spre un viitor mai bun, aceste sentimente se vor menține în sufletul fiecărui om, pentru că la fiecare al doilea om din Republica Moldova cineva drag, cineva din rude, din cei apropiați sunt plecați peste hotare.

Acolo, în străinătate, simți acest dor pentru Moldova în ochii oamenilor care vin la spectacol

Vocea Basarabiei: Unde e mai ușor să prezinți un spectacol – aici, acasă, în prezența celor care le duc dorul celor plecați sau acolo, în străinătate?

Adriana Ochișanu: Acolo, în străinătate, pentru că simți acest dor în ochii oamenilor care vin la spectacol și zic: „Vă mulțumim foarte mult că ne-ați adus un colțișor din Moldova”, că dorul acesta numai cei care n-au trecut prin acest gust amar al străinătății niciodată nu vor ști să-și exprime sentimentul, doar cei care au trecut, și sunt foarte mulți cetățeni din Republica Moldova care nutresc și simt acest dor, care, eu sunt sigură, niciodată nu va trece din sufletul lor.

Vocea Basarabiei: Și mama Adrianei Ochișanu a muncit peste hotare?

Adriana Ochișanu: Inclusiv mama mea a muncit peste hotare și de fiecare dată când aude un cântec de străinătate cu un text așa, care te taie până la măduva oaselor, plânge, sărăcuța de ea. 

Vocea Basarabiei: Ea de ce a fost nevoită să plece?

Adriana Ochișanu: Fiind profesoară, având două fete și, mai ales, pe cea mică trebuia s-o pună la cale, să-i dea studii, să-i dea undița aia ca să poată prinde pește… Fiecare cred că al doilea om din Republica Moldova a fost plecat sau până și în prezent stă peste hotare și-i întreține pe cei rămași acasă.

Vocea Basarabiei: Și se reușește să acopere o parte din probleme sau totuși rămâne și un gol pentru copii mai ales?

Adriana Ochișanu: Rămâne și un gol în sufletele copiilor, pentru că mama le lipsește în momentele cele mai importante din viața unui copil, atunci când mama este cea mai importantă, nici nu atât tata, cât mama este importantă în viața unui copil, golul acesta nu-l poate umple nici un ban, nici o remunerare, nici un cadou oricât de scump ar fi acesta.

Integrarea europeană înseamnă modernizare, altă mentalitate, deoarece avem nevoie de ceva proaspăt

Vocea Basarabiei: Cum ar descrie Adriana Ochișanu Moldova de azi?

Adriana Ochișanu: Îmi place vectorul Moldovei de azi, îmi place spre ce tinde Moldova, mi-ar plăcea să facă pașii aceștia mai rapid decât îi face, fiindcă îi face foarte lent, dar e bine, e bine, pentru că lumea s-a modernizat, oamenii văd altfel lucrurile și tineretul care s-a întors în Moldova, totuși educația aia de peste hotare și viața pe care au dus-o acolo peste hotare își pune amprenta foarte adânc aici.

Vocea Basarabiei: Dar ce zici de integrarea europeană?

Adriana Ochișanu: Integrarea europeană înseamnă modernizare, altă mentalitate, pentru că chiar noi avem nevoie de ceva proaspăt, de idei noi.

Vocea Basarabiei: Dar ce înseamnă „altă mentalitate”?

Adriana Ochișanu: Păi să trăim și noi așa cum trăiesc oamenii de peste hotare, să ne integrăm și noi, să fim și noi în pas cu ei, să avem viață mai ușoară, să avem drumuri bune, să investim în educație, în copiii noștri, în viitorul nostru. Asta este integrarea europeană.

Vocea Basarabiei: Artiștii, interpreții, colegii Adrianei Ochișanu spun că unirea ar fi colacul de salvare, pentru că e mai ușor de scos hotarul de la Prut decât a te integra în Uniunea Europeană. 

Adriana Ochișanu: Nu știu dacă noi mai trebuim României, că și și România are destule probleme, dar ar fi cred că o soluție pentru românii din Basarabia, o soluție pentru integrarea europeană numai unindu-ne cu Patria-mamă.

Vocea Basarabiei: Cum s-ar face această unire, chiar e ușor de a ne integra… 

Adriana Ochișanu: Noi și mâine, dacă ne-am dori acest lucru, noi, cetățenii din Republica Moldova, dacă ne-am dori și dacă am fi solidari și uniți, noi și mâine am face această unire, dar, din păcate, moldoveanul trage întotdeauna la turta lui, așa este specific acestei națiuni, nu suntem uniți și solidari.  

Vocea Basarabiei: De ce la nunți, la cumetrii se unesc?

Adriana Ochișanu: Păi, acolo se bea și se mănâncă, acolo e veselie, dar când trebuie să faci ceva serios, din păcate, nu prea știm noi să fim uniți și să facem lucruri frumoase. Eu de aceea sper la această integrare europeană. De ce am zis „pași lenți”? Eu vreau ca acești pași să fie făcuți mult cu mult mai intens, cu mult mai rapid, ca oamenii să se dezvolte și mentalitatea asta a noastră depășită să se șteargă din mintea noastră și să putem să vedem cu alți ochi viitorul, pentru că avem un viitor foarte frumos, avem cu ce ne mândri, avem oameni buni, Moldova este foarte bogată.

Moldovenii au demonstrat că prin muncă și prin sudoarea frunții pot face lucruri frumoase

Vocea Basarabiei: Cu ce ne putem mândri?

Adriana Ochișanu: Cu oameni buni, oameni harnici, pentru că moldovenii sunt foarte apreciați peste hotare, foarte talentați în orice domeniu, oameni care au realizat lucruri frumoase peste hotare. Și sunt oameni harnici, oameni care n-au trândăvit acolo, nu s-au dus să stea pe capul nu știu cui, ei prin munca proprie și prin sudoarea frunții au reușit să facă lucruri frumoase.

Vocea Basarabiei: Cine și ce îi dezbină pe acești cetățeni ai Republicii Moldova?

Adriana Ochișanu: Greutățile, pentru că, hai să fim sinceri, bani ne-ar trebui la toți. Atâta timp cât n-are cu ce să hrănească familia, omul se duce acolo unde e mai bine, unde poate să-și găsească o sursă de venit să-și poată întemeia, în primul rând, o sursă nu zic bună, dar o sursă stabilă, pentru că ce ne lipsește nouă, cetățenilor din Republica Moldova? O sursă stabilă, o viață stabilă, să nu gândim: vai, ce va fi mâine? Cum vom trăi mâine, cum va fi viitorul nostru mâine, cum vor trăi copiii noștri? Noi nu avem o stabilitate, nu avem, nu știm ce ne așteaptă mâine, de aceea eu îmi doresc din tot sufletul ca să nu ne mai gândim niciodată la ziua de mâine.

Vocea Basarabiei: Pe de altă parte, se zice că ar fi exagerată și goana asta după multă-multă avuție și se pierde din… 

Adriana Ochișanu: Păi, fiecare cum își așterne, așa doarme, fiecare se mulțumește cu puțin, dar cineva agonisește și agonisește până cade în bot, cum se zice la noi, și i-a trecut și tinerețea, a venit acasă bolnav și până la urmă s-a ales praful din munca lui.

Vocea Basarabiei: Care e dorința Adrianei Ochișanu?

Adriana Ochișanu: Să văd o Moldovă înfloritoare, cu oameni harnici, oameni care, într-adevăr, tind să dezvolte această țărișoară, care, într-adevăr, este bogată și care merită o viață bună și un viitor prosper. 

Autor

  • Ursu Valentina

    Moderatoarea emisiunii „Puncte de Reflecție”, dar și autoarea emisiunii „La firul ierbii”. A activat la Radio Europa Liberă din 2004 până în 2022. Anterior a muncit 17 ani la Radio Moldova. I s-a conferit Ordinul Republicii în 2009. Deținătoare a Medaliei „Om Emerit" din 1994. A scris în 1993 cartea „Râul de sânge", în care a inclus reportajele pe care le-a realizat în timpul conflictului armat de la Nistru (1992). Se regăsește printre cele 99 de femei ale Moldovei 2013. Omul Anului (2014) și (2021). Iar în 2014, președintele României i-a acordat Ordinul Național „Pentru Merit” - în grad de Comandor. A fost desemnată de cinci ori câștigătoarea Topului Jurnaliștii Anului.

Articole similare

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.