VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

32 de ani de la Războiul de pe Nistru: în școlile din țară se vor desfășura lecții patriotice cu participarea veteranilor

În contextul marcării a 32 de ani de începerea conflictului armat de pe Nistru, în instituțiile de învățământ din țară se va desfășura Săptămâna Memoriei și Recunoștinței celor căzuți în războiul din 1992. Astfel, în școli vor avea loc activități de sensibilizare și conștientizare a consecințelor războiului și vor avea loc întâlniri cu veteranii care au participat la războiul de pe Nistru.

Potrivit unei circulare emise de Ministerul Educației și Cercetării, în instituțiile de învățământ din țară, în perioada 26 februarie – 2 martie, vor avea loc activități de sensibilizare și conștientizare a consecințelor războiului, de înțelegere a responsabilităților și drepturilor cetățenești și de promovare a toleranței și a bunei înțelegeri între popoare.

Activitățile au loc în contextul marcării la data de 2 martie a Zilei Memoriei și Recunoștinței pentru apărarea integrității și independenței Republicii Moldova. În acest sens, Ministerul Educației și Cercetării se adresează întregii comunități educaționale cu îndemnul de a organiza întâlniri cu veteranii din localitate care au participat la războiul de pe Nistru pentru a susține un dialog dintre generații bazat pe responsabilitate, compasiune și respect.

„Cadrele didactice vor desfășura lecții obligatorii de memorie și recunoștință în cadrul orelor de Istoria românilor și universală, Limba și Literatura română, Educație pentru societate, Dezvoltare personală, Artă plastică. Pentru organizarea acestora, ministerul, recomandă utilizarea mai multor resurse didactice care sunt disponibile pe site-ul instituției”, precizează ministerul de profil.

În acest an se împlinesc 32 de ani de la începutul acțiunilor de luptă pentru apărarea integrității și independenței Republicii Moldova. Războiul provocat de Federaţia Rusă a durat aproape 5 luni de zile şi s-a încheiat pe 21 iulie odată cu semnarea Acordului dintre Rusia şi Republica Moldova. La război au participat mii de combatanți, militari și rezerviști ai Armatei Naționale, angajați ai MAI și SIS, sute de voluntari și civili. Atunci și-au pierdut viața circa patru sute de cetățeni, iar aproximativ 1200 au fost răniți și traumatizați.

Autor

  • Pusca Silvia

    Mereu pregătită să răspundă provocărilor. Pe site-ul voceabasarabiei.md prezintă subiecte de actualitate, știri, informații obiective și de ultimă oră. A absolvit Facultatea de Litere la Universitatea de Stat din Moldova.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.