VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

32 de ani de la începutul sângeroaselor lupte de la Tighina din timpul Războiului de la Nistru

Astăzi se împlinesc 32 de ani de la începutul luptelor de la Tighina, unde, în timpul războiului de la Nistru din 1992, au avut loc cele mai violente confruntări între trupele moldovenești și separatiștii transnistreni, susținuți de armata rusă. Chișinăul controla aproape întreg orașul până la Nistru, la un anumit moment, însă bătălia s-a încheiat odată cu intervenția militarilor ruși de partea separatiștilor transnistreni, schimbând raportul de forțe.

Pe 19 iunie, a avut loc un atac al gardiștilor și cazacilor transnistreni asupra poliției moldovenești din Tighina. Polițiștii au reușit să se mențină pe poziții, iar noaptea târziu în ajutor le-au venit alte detașamente de polițiști și voluntari de la Varnița.

În dimineața zilei de 20 iunie, orașul era în cea mai mare parte sub controlul trupelor moldovene. Tancuri ale Armatei a 14-a a Federației Ruse au încercat să forțeze podul dinspre Tiraspol spre Tighina, dar au fost oprite de forțele moldovene.

Așa au început cele mai sângeroase lupte de pe întreaga durată a războiului de la Nistru. Timp de două zile, pe 20 și 21 iunie, asupra Tighinei s-a tras cu armament greu. Concomitent au fost atacate localitățile din vecinătate.

În luptele de la Tighina, un rol important l-au avut voluntarii, care și-au pus benevol viața în pericol, pentru a apăra integritatea Republicii Moldova.

„În prima zi a fost foarte crâncen. Noi am ajuns până la pod. A doua zi așteptam tancurile ca să vină. În prima zi nu au fost, dar tancurile erau deja și în Tighina, pe la întreprinderi. Ascunse. A fost o luptă foarte grea. Noi am luptat cu Armata a 14-a, cu armata rusă, care a provocat tot războiul acesta”, a declarat anterior președintele unei organizații de voluntari din Republica Moldova care au luptat în războiul de la Nistru, Sergiu Caracai.

În final, trupele ruse și cele transnistrene au reușit să forțeze podul și să intre în oraș. Se estimează că, în urma luptelor de la Tighina, și-au pierdut viața aproximativ 200 de militari și civili moldoveni, alți 300 au fost răniți.

Autor

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.