VOCEA CARE NE UNEȘTE.

LIVE

15 decembrie, ultima zi când agricultorii pot solicita subvenții pentru investițiile pe etape

Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare (MAIA) atenționează astăzi că 15 decembrie este ultima zi de depunere a cererilor pentru forma de subvenționare a investițiilor pe etape.

Plata investițiilor pe etape reprezintă o subvenție acordată în mod progresiv, în cadrul unui proiect investițional sau extinderii acestuia, care a fost evaluat pozitiv de către Agenția de Intervenție și Plăți pentru Agricultură (AIPA) și autorizat pentru plata subvenției după implementarea fiecărei etape. Aceasta se bazează pe costurile suportate integral de către solicitant.

 „Cererile pentru subvenții destinate investițiilor pe etape pot fi depuse de către fermieri, persoane fizice, juridice sau grupuri de persoane fizice sau juridice, indiferent de statutul lor juridic. Acestea trebuie să desfășoare activități agricole pe teritoriul Republicii Moldova”, menționează MAIA.

Cererile se pot încadra în domenii specifice de sprijin, cum ar fi investiții în producerea, prelucrarea sau comercializarea produselor din sectorul vegetal; investiții în producerea, prelucrarea sau comercializarea produselor din sectorul vitivinicol; investiții în producerea, prelucrarea sau comercializarea produselor din sectorul zootehnic.

„Plata investițiilor pe etape se va acorda solicitantului de subvenție în conformitate cu condițiile de bază: deținerea unui proiect investițional viabil pe o perioadă de 7 ani și un deviz de cheltuieli; asumarea angajamentului de a contribui financiar cu cel puțin 50% din valoarea proiectului investițional; posesia de către solicitant a competențelor necesare în domeniul respectiv; perioada de implementare integrală a proiectului investițional este de până la 36 de luni, divizată în cel mult trei etape etc.”, conform sursei citate.

Documentele referitoare la depunerea și obținerea plăților investițiilor pe etape pot fi găsite AICI.

Examinarea cererilor de acordare a plăților investițiilor pe etape se va realiza de către AIPA conform procedurilor stipulate în Regulament.

Potrivit MAIA, valoarea subvenției acordate unui solicitant nu va depăși 15 milioane de lei, iar pentru grupurile de producători agricoli sau cooperativele de întreprinzător, valoarea subvențiilor va fi de până la 25 de milioane de lei. Implementarea proiectului se va realiza în limita mijloacelor financiare ale Fondului național de dezvoltare a agriculturii și mediului rural, aprobat anual prin Legea bugetului de stat.

Autor

  • Pusca Silvia

    Mereu pregătită să răspundă provocărilor. Pe site-ul voceabasarabiei.md prezintă subiecte de actualitate, știri, informații obiective și de ultimă oră. A absolvit Facultatea de Litere la Universitatea de Stat din Moldova.

Articole similare

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.