A murit Mihai Șora, filosoful și eseistul român, la vârsta de 106 ani.
A urmat numeroase universități prestigioase, printre care Sorbona și Universitatea din Grenoble, a fost cercetător la Centre National de la Recherche Scientifique din Paris, după care a revenit în țară, fiind redactor și ocupând funcția de şef al serviciului Biblioteci în cadrul Ministerului Învățământului.

Mihai Șora s-a născut în noiembrie 1916, la Ianova, în comitatul Timiș, pe atunci parte a imperiul Austro-Ungar. Era fiul unui preot orthodox.
Până să dea Bacalaureatul, cunoaștea limba latină și greaca veche.
A terminat Facultatea de Filosofie la București și printre profesori i-a avut pe Mircea Vulcănescu şi pe Nae Ionescu. Dar l-a întâlnit şi pe Mircea Eliade, la un seminar.
După facultate a plecat cu o bursă în Franţa. A fost membru al Partidului Comunist Francez şi, după terminarea Războiului, a publicat prima sa lucrare filosofică.
După 10 ani, în 1948, Mihail Șora a venit în România, într-o excursie, dar nu i s-a mai permis să plece înapoi în Franța.
A fost redactor-șef al Editurii de Stat pentru Literatură și Artă, a pus bazele colecției „Biblioteca pentru toți” şi a reușit să scoată de pe „lista neagră a Cenzurii” mai mulți autori considerați subversivi.
După Revoluție, a fost Ministru al Educației în Guvernul condus de Petre Roman. Şi-a dat demisia, după Meneriada din iunie 90.
A fost apoi membru fondator al Grupului de Dialog Social și a continuat să scrie.
Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a adresat un mesaj de rămas bun de la marele filosof și eseist român.
Mihai Șora nu mai este printre noi. Mihai Șora ne-a spus să fim buni și ne-a lăsat atâta înțelepciune, încât va fi mereu parte din noi.
Maia Sandu
„Dragi copii, vă doresc să intrați în noul an cu voioșie și înțelepciune (cele două merg mereu împreună). Sunt dintre cei care cred în forța binelui: binele discret, dar sigur, autentic și statornic, fără trâmbițe de la catedră; binele care nu este nici medalie de agățat pe piept, nici coroniță ori prilej de trufie: binele comun. Fiți buni.” (Mihai Șora, 31 decembrie 2021)
Mihai Șora a fost o inspirație pentru generații de români, a echilibrat revolta cu speranța, generozitatea cu determinarea, înțelepciunea cu amuzamentul, a declarat primarul de Timișoara, Dominic Fritz.