VOCEA CARE NE UNEȘTE

LIVE

Progresele înregistrate pe domeniul vamal cu Uniunea Europeană, discutate la Bruxelles

Directorul adjunct al Serviciului Vamal, Doamna Lidia Ababii a avut luni, 21 noiembrie, o întrevedere cu Directorul Directoratului Vamă din cadrul Direcției Generale Impozitare și Uniune Vamală (DG TAXUD) a Comisiei Europene, Matthias Petschke, în cadrul căreia au fost discutate rezultatele cooperării vamale între Republica Moldova și Uniunea Europeană, precum și necesitățile de asistență pentru continuarea consolidării capacităților instituționale ale Serviciului Vamal.

Implementarea prevederilor Acordului de Asociere dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană, inclusiv a celor referitoare la  Zona de liber schimb aprofundat și cuprinzător constituie un obiectiv primordial pentru autoritatea vamală.

Astfel, în cadrul întrevederii, au fost discutate principalele realizări ale Republicii Moldova în domeniul armonizării legislației vamale naționale cu cea a Uniunii Europene. În acest sens, a fost reiterată importanța implementării noului Cod Vamal, care a fost adoptat prin Legea nr. 95/2021. Serviciul Vamal actualmente este în proces de elaborare a Regulamentului de punere în aplicare a acestuia.

Intrarea în vigoare a Deciziei privind Recunoașterea Reciprocă a Programelor de Agent Economic Autorizat între Uniunea Europeană și Republica Moldova, începînd cu 01 noiembrie 2022, a fost menționată ca realizare importantă. În acest sens, Doamna Ababii a mulțumit Uniunii Europene pentru încredere și suport întru realizarea acestui deziderat, accentuând că acesta este un pas extrem de important spre integrarea economică cu Uniunea Europeană. 

De asemenea, au fost purtatate discuții pe marginea Proiectului de dezvoltare a softului Noului Sistem Computerizat de Tranzit (NCTS), care urmează a fi implementat cu asistența UE în cooperare cu Conferința Națiunilor Unite pentru Comerț și Dezvoltare (UNCTAD) și accederea Republicii Moldova la Convenția privind regimul de tranzit comun. 

La final, Petschke a apreciat realizările înregistrate de Serviciul Vamal și a menționat despre importanța continuării avansării pe agenda de integrare vamală europeană. La rîndul său, Doamna Ababii a reafirmat angajamentul Serviciului Vamal de a moderniza și a implementa procesele vamale în corespundere cu acquis-ul comunitar.

Autor

  • Loredana Buzdugan

    Responsabilă de plasarea știrilor de actualitate și din domeniul justiției pe site-ul voceabasarabiei.md. A activat anterior la Ziarul de Gardă, TV8 și Pro TV Chișinău.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.