VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Ministrul Agriculturii:  Anul acesta se estimează o roadă de 1,5 milioane de tone de grâu

În Republica Moldova a început recoltarea grâului, iar roada estimată este de 1,4-1,5 milioane de tone de grâu. Cea mai mare parte din grâu – un milion de tone – tradițional este destinată exportului, spune vicepremierul Vladimir Bolea, ministrul agriculturii și industriei alimentare.

Vladimir Bolea precizează că în anul curent au fost însămânțate cu grâu 320 de mii de hectare.

Conform datelor Biroului Național de Statistică, este cu 20 de mii de hectare mai puțin ca anul trecut. Din discuțiile cu responsabilii din teritoriu reiese că starea culturilor per total, cu mici excepții în unele raioane, este satisfăcătoare.

Estimativ, se așteaptă o roadă per total de la 1,4-1,5 milioane de tone de grâu. Noi consumăm pe intern circa 350 de mii de tone de grâu care se procesează, se face făină și este consumată de cetățenii Republicii Moldova. Circa 70 de mii de tone de grâu se reutilizează de către agricultori ca material semincer. 180-185 de mii de tone sunt pentru hrănirea animalelor. Restul grâului, în mod obișnuit, este exportat. Deci din 1,5 milioane de tone, aproximativ un milion este exportat”, explică ministrul agriculturii, citat de IPN.

În raionul Anenii Noi, un agricultor a raportat o recoltă medie 3,8 tone de grâu la hectar, în Soroca – 3,1 tone de grâu la hectar, Călărași – 3,4 tone la hectar, la Ungheni – 4,2 tone la hectar, iar la Cahul – 2 tone de grâu la hectar. Chiar dacă toți aplică tehnologii avansate, material semincer de calitate, au cheltuielile aproximativ similare, dar cantitatea de grâu este foarte diferită.

„Deci, toți au folosit același tip de îngrășăminte, toți au aplicat aceleași tehnologii, iar într-un final diferența este foarte mare și prețul este dictat de către cerere și ofertă și de către bursă. Ulterior, evident că rezultatele economice ale acestor 5 agricultori vor fi foarte diferite, pentru că prețul de vânzare nu ține cont de cheltuielile sau productivitatea ta”, a mai spus Vladimir Bolea.

Autor

  • Mîțu Anișoara

    A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității de Stat din Moldova, ulterior a urmat studiile universitare de masterat. A activat în calitate de reporter social, iar la moment are peste 10 ani de experiență în jurnalism. Este autoarea știrilor sociale și politice pe site-ul Vocea Basarabiei. Informarea calitativă este cheia unui om greu de manipulat.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.