VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Ziua Victoriei pleacă în analele istoriei. Denumirea sărbătorii va fi schimbată și va fi marcată pe 8 mai

Sărbătorea Ziua Victoriei, instituită încă în perioada sovietică, rămâne istorie, aceasta urmând să fie anulată. Deputații PAS propun înlocuirea sărbătorii cu Ziua Comemorării și Reconcilierii în memoria celor căzuți în cel de-al Doilea Război Mondial, care urmează să fie marcată din 2024 pe 8 mai, nu pe 9.

Proiectul este semnat de deputații PAS și a fost înregistrat ieri în Parlament, iar astăzi a fost deja introdus pe ordinea de zi a Parlamentului, după ce a trecut toate avizele comisiilor. Elaborarea documentului are loc la două săptămâni, după marcarea Zilei de 9 mai, inclusiv cu depuneri de flori, atât de către reprezentanții guvernării, cât și de cei ai opoziției.

”Acest proiect de lege se impune având în vedere confuzia care încă persistă între data reală, de 8 mai, de încheiere a celui de-al Doilea Război Mondial pe continentul european, pe de o parte, și cea de 9 mai, impusă de Stalin și de URSS în lagărul socialist pentru a-și revendica un rol primordial în victoria împotriva foștilor aliați naziști. Elaborarea proiectului este condiționată de necesitatea trecerii la interpretarea și perceperea neideologizată a unor date istorice legate de cele de-al Doilea Război Mondial în societatea moldovenească”, se arată în proiect.

Autorii mai susțin că inițiativa are drept scop asocierea cu multe state europene, precum Marea Britanie, Franța, Slovacia, Țările Baltice, care marchează încheierea celui de-al Doilea Război Mondial în data de 8 mai.

Imediat după înregistrarea proiectului, au început să curgă și criticile. Socialiștii au condamnat inițiativa și s-au adresat cetățenilor să-și apere dreptul de a sărbători Ziua Victoriei pe 9 mai.  

”Partidul Socialiștilor condamnă intenția regimului de la guvernare de a compromite memoria noastră despre Victoria în Marele Război pentru Apărarea Patriei. PSRM reiterează că suntem urmașii învingătorilor și ne amintim cu mândrie și recunoștință de eroii noștri, de bunicii și tații noștri care, cu jertfire de sine, au luptat cot la cot cu alte popoare ale unei țări mari, pentru a apropia Marea Victorie din mai 1945. Datoria noastră morală este să nu uităm de acest lucru”, se arată într-un comunicat al PSRM.

Amintim că, oficial, Ziua Victoriei a început să fie marcată în URSS în data de 9 mai începând cu anul 1946. Cu parade fastuoase, sărbătoarea a început să fie marcată însă abia din 1965, atunci când proaspătul conducător sovietic, Leonid Brejnev, a declarat 9 mai drept zi liberă în calendar.

Autor

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.