VOCEA CARE NE UNEȘTE.

LIVE

Ziua Memoriei și Recunoștinței. 32 de ani de la sângerosul Război de la Nistru

Republica Moldova, în special miile de veterani ai Războiului de la Nistru, comemorează azi 32 de ani de la începutul sângerosului conflict. Tradițional, participanții la război, polițiști, ofițeri, dar și conducerea țării, au depus flori la Monumentul „Maica Îndurerată” de la Complexul Eternitate din Capitală. „Chiar dacă mai există forțe care încearcă și acum să sădească discordie, o spun răspicat: nu le va reuși”. Acesta a fost unul dintre mesajele transmise de președinta Maia Sandu participanților la acțiunea de comemorare.

„Ne asumăm solemn să nu admitem niciodată repetarea acelei tragedii. Și chiar dacă mai există forțe care încearcă în continuare să sădească neîncredere și discordie între noi o spun clar și răspicat: nu vor reuși, nici acum., nici pe viitor. Oamenii de pe cele două maluri ale Nistrului nu au ce împărți, indiferent că trăiesc la Chișinău sau Tiraspol, la Bălți sau Tighina, La Comrat sau Taraclia. Oamenii prețuiesc mai mult ca oricând pacea și libertatea”, a declarat Maia Sandu în fața mulțimii.  

Șefa statului a transmis un mesaj de compasiune pentru cei ce și-au pierdut apropiații în război, dar și un mesaj de recunoștință pentru veteranii care continuă să transmită lecții de patriotism.

„Mulțumesc veteranilor că transmit zi de zi, an de an, tinerei generații lecția de neprețuit a iubirii față de libertate și neam. În fiecare an începutul de primăvară este umbrit de amintirea dureroasă a unui conflict armat cumplit ce a curmat sute de vieți și a frânt alte mii de destine. De Ziua Memoriei și Recunoștinței vorbim de cei răniți, de copiii ce au rămas orfani de văduvele care și-au pierdut soții și de părinții care au fost nevoiți să-și înmormânteze fiii care s-au sacrificat pentru patria noastră. Ne închinăm în fața eroilor”, a mai adăugat Maia Sandu.

Președinta a mai precizat că procesul de integrare europeană va uni și mai mult cele două maluri ale Nistrului pentru o cauză comună.

„R. Moldova se află într-un moment de răscruce. Decizia privind deschiderea negocierilor de aderarea la Uniunea Europeană reprezintă pentru țara noastră o șansă istorică de a ne uni în jurul unui proiect de țară care să asigure un viitor în pace și prosperitate pentru oamenii de pe ambele maluri ale Nistru, indiferent de limba pe care o vorbesc”, a mai declarat Maia Sandu.

La depunerile de flori de la Monumentul „Maica Îndurerată” au participat și președintele Parlamentului, Igor Grosu, ministrul de Interne, Adrian Efros, ministrul Apărării, Anatolie Nosatîi, și directorul SIS, Alexandru Musteață.

Amintim, la Războiul de la Nistru, de acum 32 de ani, au participat peste 25.700 de combatanți și voluntari, iar 321 au murit pe câmpul de luptă. Conflictul a durat din luna martie și până la sfârșitul lunii iulie, atunci când la Moscova a fost semnat acordul de încetare a focului.  

Autor

Articole similare

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.