VOCEA CARE NE UNEȘTE.

LIVE

Ziua Limbii Române, sărbătorită pe ambele maluri ale Prutului

Pentru al 11-lea an, Ziua Limbii Române este marcată în 31 august și în România. Sărbătoarea a fost instituită la București în primăvara 2013, printr-o lege promulgată de președintele de atunci al României, Traian Băsescu. Anterior, documentul fiind adoptat de Camera Deputaților și Senatul Parlamentului de la București.

De atunci, manifestări culturale au loc atât în România, cât și Republica Moldova. De exemplu,  Academia Română şi Academia de Ştiinţe a Moldovei marchează împreună Ziua Limbii Române, printr-un eveniment ce are loc simultan, la Bucureşti şi la Chişinău, la sediul celor două instituții.

Membrii celor două academii s-au întâlnit în cadrul unei sesiuni ştiinţifice comune. Manifestarea este condusă de preşedinţii celor două foruri, Ioan-Aurel Pop şi Ion Tighineanu.

Sesiunea festivă de celebrare a Zilei Limbii Române va continua cu deschiderea, la Chişinău, a lucrărilor celei de-a XII-a ediţii a Congresului Mondial al Eminescologilor.

La București, cei interesați sunt invitaţi să participe joi la o “Sesiune de lectură publică”, în Grădina Botanică „Dimitrie Brândză”, începând cu ora 18.00. La Iași, Ziua Limbii Române a fost celebrată prin evenimentul „Marea Dictare”, care a avut loc în Parcul Expoziţiei din Copou. Dictarea a cuprins trei fragmente din operele scriitorilor Marin Preda, Ion Creangă şi Ion Neculce.

Și locuitorii orașului Târgu Mureș au fost provocați să scrie după dictare, la un eveniment organizat de Facultatea de Ştiinţe şi Litere ”Petru Maior” din cadrul Universităţii de Medicină, Farmacie, Ştiinţe şi Tehnologie ”George Emil Palade”. Pentru diasporă, reprezentanţele Institutului Cultural Român organizează o serie de evenimente dedicate limbii române, precum conferinţe, cursuri tematice de limbă, cultură, tradiţie şi civilizaţie românească, prezentări de carte, concerte şi expoziţii.

Autor

Articole similare

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.