VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

VIDEO/Omagiu limbii române. Ambasadorul UE în R. Moldova a interpretat o piesă pe versurile lui Grigore Vieru

Cu ocazia Zilei Limbii Române, Ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova, Jānis Mažeiks, a interpretat în română o piesă rock pe versurile lui Grigore Vieru.

Oficialul a interpreat „Dzimtā Valoda” a formației letone Līvi, ale cărei versuri sunt de fapt traducerea poeziei „În limba ta” de Vieru.

Piesa originală a fost compusă în anii ’80 de formația „Līvi” din Letonia, care a folosit traducerea în letonă a poeziei „În limba ta” de Grigore Vieru.

Ambasadorul Jānis Mažeiks a avut ideea să o readapteze – a folosit poezia originală, dar pe aceeași melodie, extrem de populară în țara sa de origine și care este considerată unul dintre simbolurile renașterii naționale în Letonia.

Piesa „Dzimtā Valoda”, în traducere „În limba ta”, a fost lansată în 1986 și în același an a obținut primul loc la concursul „Mikrofons”. Totodată, în 2018, a fost votată de letoni ca fiind al doilea cel mai important cântec național din ultimii 100 de ani.

În Republica Moldova, dar și în România, la 31 august este marcată Sărbătoarea Națională „Limba noastră cea română”. Ziua Limbii Române este sărbătorită începând din anul 1990.

Autor

  • Pusca Silvia

    Mereu pregătită să răspundă provocărilor. Pe site-ul voceabasarabiei.md prezintă subiecte de actualitate, știri, informații obiective și de ultimă oră. A absolvit Facultatea de Litere la Universitatea de Stat din Moldova.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.