21 februarie este marcată drept Ziua Internațională a Limbii Materne de către Națiunile Unite, sărbătorind diversitatea culturală și multilingvismul.
În general, conform Euronews, europenii sunt cei mai buni la limbi străine: aproximativ 65% din populația continentului poate vorbi cel puțin o altă limbă decât limba lor maternă. Ca o comparație, doar aproximativ 20% dintre adulții din SUA cunosc o altă limbă decât engleza.
Țările nordice excelează la bilingvism. Țările în care engleza este limba maternă nu par să fie interesate să învețe o limbă străină, doar 50% dintre irlandezi vorbind o altă limbă, iar cel mai slab scor din Europa fiind atribuit Regatului Unit, doar 34 la sută vorbesc o altă limbă decât engleza.
Există două moduri principale prin care oamenii devin bilingvi: fie prin nașterea într-o familie bilingvă, fie prin învățarea unei a doua limbi la școală – sau chiar mai târziu în viață, de exemplu, când călătoresc.
Specialiștii consideră: cu cât cineva învață mai devreme o a doua limbă, cu atât este mai ușor să o stăpânească.
Majoritatea moldovenilor conform mai multor vox populi, declară că stăpânesc limba engleză, rusă, iar unii și franceza, acestea fiind și cele mai populare limbi la nivel internațional.