VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Ziua Limbii Materne: Care țări europene cunosc cele mai multe limbi?

21 februarie este marcată drept Ziua Internațională a Limbii Materne de către Națiunile Unite, sărbătorind diversitatea culturală și multilingvismul.

În general, conform Euronews, europenii sunt cei mai buni la limbi străine: aproximativ 65% din populația continentului poate vorbi cel puțin o altă limbă decât limba lor maternă. Ca o comparație, doar aproximativ 20% dintre adulții din SUA cunosc o altă limbă decât engleza.

Țările nordice excelează la bilingvism. Țările în care engleza este limba maternă nu par să fie interesate să învețe o limbă străină, doar 50% dintre irlandezi vorbind o altă limbă, iar cel mai slab scor din Europa fiind atribuit Regatului Unit, doar 34 la sută vorbesc o altă limbă decât engleza.

Există două moduri principale prin care oamenii devin bilingvi: fie prin nașterea într-o familie bilingvă, fie prin învățarea unei a doua limbi la școală – sau chiar mai târziu în viață, de exemplu, când călătoresc.

Specialiștii consideră: cu cât cineva învață mai devreme o a doua limbă, cu atât este mai ușor să o stăpânească.

Majoritatea moldovenilor conform mai multor vox populi, declară că stăpânesc limba engleză, rusă, iar unii și franceza, acestea fiind și cele mai populare limbi la nivel internațional.

Autor

  • Irina Sterpu

    Responsabilă de Social Media și de vizibilitate pe online. Deține o experiență în jurnalism digital de peste 5 ani. A absolvit școala de jurnalism de investigație din Riga și se numără printre finaliștii Burselor Europene pentru Jurnaliști, ediția din 2021. A activat antetior în mai multe insituții media din Moldova, dar și de peste hotare. Licențiată în jurnalism la Universitatea Anglo-Americană din Praga (Cehia), iar masterul l-a obținut în Mass-media globală la Universitatea Stockholm din Suedia.

Articole similare

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.