VOCEA CARE NE UNEȘTE

LIVE

Zile numărate până la sancționarea de către UE a fugarilor penali

Ambasadorii Uniunii Europene au dat undă verde listei Consiliului European privind sancționarea persoanelor care subminează și destabilizează situația din Republica Moldova, printre ei fiind și fugarii Ilan Șor, Vlad Plahotniuc și Gheorghe Cavcaliuc, dar și deputata Marina Tauber, cercetată penal în mai multe dosare.

O decizie finală privind instituirea regimului de sancțiuni de către UE urmează să fie luată miercuri, 31 mai. Printre persoanele vizate se mai regăsește și omul de afaceri din Rusia, Igor Ceaika. Cu o reacție despre decizia înalților reprezentanți ai UE a venit și europarlamentarul român Vlad Gheorghe, care a declarat că decizia reprezintă o victorie importantă pentru Republica Moldova.

”Este o veste extraordinară pentru Republica Moldova. Este un semnal pentru Putin și oamenii lui că lucrurile nu rămân cum au fost până acum, că lucrurile s-au schimbat și că deja putem să ne apucăm să umblăm după banii lor, să-i blocăm și, eventual, să-i confiscăm, dacă cerințele legale sunt îndeplinite și este un mesaj și pentru cei care vor să facă exact ca acești oligarhi, că nu mai merge așa și că UE oricum te va prinde”, a declarat deputatul UE Vlad Gheorghe.

Reamintim că, la începutul săptămânii, Consiliul European a elaborat documentul ce se referă la modul de sancționare și la lista celor supuși măsurilor restrictive, asta după ce la sfârșitul lunii aprilie, Consiliul European a adoptat, la solicitarea autorităților R. Moldova, cadrul legal de sancțiuni, care oferă UE posibilitatea de a impune măsuri împotriva persoanelor responsabile de sprijinirea sau desfășurarea acțiunilor care subminează sau amenință suveranitatea și independența R. Moldova, precum și democrația, statul de drept, stabilitatea sau securitatea țării.

„Eforturile de destabilizare a R. Moldova s-au intensificat în mod vizibil de la începutul războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei și reprezintă o amenințare directă la adresa stabilității și securității frontierelor externe ale UE. Acest cadru de măsuri restrictive specifice a fost adoptat la cererea Republicii Moldova”, potrivit Consiliului European.

Autor

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.