VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Zelenski și Iohannis au pus bazele unui Parteneriat Strategic România-Ucraina

Update: Consolidarea securității în zona Mării Negre, lansarea unor coridoare sigure prin Republica Moldova și România pentru cerealele din Ucraina, dar și continuarea sprijinului pentru Ucraina, inclusiv cel de tip militar, atât timp cât va fi nevoie până la victoria împotriva agresiunii ruse. Sunt câteva subiecte-cheie evocate în cadrul conferinței comune a lui Volodimir Zelenski și Klaus Iohannis, după întâlnirea de la București. Cei doi lideri au anunțat că au pus bazele unui Parteneriat Strategic.   

„România ne-a oferit sprijin militar și umanitar. România a ales Ucraina în cel mai dificil moment al istoriei noastre. Am discutat despre securitate în regiunea Mării Negre. Am vorbit de infrastructură, despre deschiderea unor punte de trecere noi la granița comună. Am vorbit și despre minoritățile naționale. În România vor fi antrenați piloții ucraineni și am discutat despre asta cu președintele României. Am discutat despre solicitările noastre militare. În România se cunoaște bine cât de periculos este terorismul rusesc, cât de periculoase sunt dronele și rachetele care atacă satele de lângă granița României. Se înmulțesc porturile de pe Dunăre care asigură necesitățile de alimente pentru alte țări. Va începe sa funcționeze un coridor pentru cereale prin Republica Moldova. Suntem convinși ca și Ucraina și Moldova vor deveni membre ale Uniunii Europene”, a declarat la Cotroceni președintele ucrainean Volodimir Zelenski.

”Am decis astăzi, împreună, să începem concret procesul pentru a ridica relația dintre România și Ucraina la nivelul de Parteneriat Strategic. L-am asigurat astăzi pe Președintele Zelenski de hotărârea României și a societății românești de a continua sprijinul multidimensional și consistent pentru Ucraina și poporul ucrainean, inclusiv cel de tip militar, atât timp cât va fi nevoie până la victoria împotriva agresiunii ruse, până la eliberarea întregului teritoriu, tragerea la răspundere a tuturor celor vinovați de crimele comise și, mai departe, în procesul de refacere și reconstrucție a țării. Am luat, la nivel național și aliat, măsurile necesare prin întărirea acțiunilor de supraveghere, creșterea vigilenței, monitorizare și poliție aeriană în regiunea Mării Negre și vom continua demersurile pentru desfășurarea de echipamente aliate de protecție. S-a agreat deja dublarea capacității lunare de tranzit prin porturile românești la 4 milioane de tone de produse agricole. Prin România tranzitează în prezent aproape 60% din volumul total al exporturilor de cereale din Ucraina. Astăzi am reconfirmat sprijinul politic și practic al României pentru deschiderea negocierilor de aderare la Uniunea Europeană cu Ucraina și Republica Moldova până la finalul anului 2023. Voi pleda personal pentru această decizie la Consiliul European din decembrie. Este o decizie care va confirma progresele înregistrate de Ucraina și Republica Moldova în ciuda condițiilor extrem de dificile. Este și o decizie strategică pentru Uniunea Europeană”, a declarat Klaus Iohannis.

Update: Preşedintele României, Klaus Iohannis, l-a primit la Palatul Cotroceni pe liderul de la Kiev, Volodimir Zelenski, cu prilejul vizitei oficiale pe care președintele ucrainean o efectuează în România. Zelenski a fost primit cu onoruri militare pe platoul de ceremonii.

Astăzi, liderul de la Kiev urmează să aibă întrevederi și cu premierul român Nicolae Ciolacu și cu președinții camerelor Deputaților și Senatului. Totodată, Parlamentul de la București a anunțat că a fost anulat discursul lui Zelenski ce urma să fie ținut în cadrul unei ședințe speciale a deputaților și senatorilor români. „Este președintele unui stat aflat în conflict, în urma invaziei Rusiei împotriva Ucrainei. Programul domniei-sale este unul care se schimbă”, a spus președintele Camerei Deputaților, Alfred Simonis.

Update: Liderul de la Kiev a ajuns la București în cadrul unei vizite oficiale. Președintele ucrainean a fost întîlnite pe aeroport de ministrul de Externe al României, Luminița Odobescu. Urmează deja să aibă loc întrevederea cu președintele Klaus Iohannis și cu alți înalți oficiali. De asemenea, Zelenski va ține și un discurs în Parlamentul României.

Înainte de a ajunge la București, Zelenski a scris pe o rețea socială că Ucraina este recunoscătoare pentru sprijinul României, precum și pentru solidaritatea constructivă, care permite ”națiunilor noastre să fie furnizori de securitate, în special în domeniul alimentar”, transmite Digi24.

Zelenski a mai precizat că va aborda cu partenerii săi români subiecte precum „dezvoltarea aviației” sau „întărirea sistemele antiaeriene ale Ucrainei”. ”România este un prieten care ne-a sărit în ajutor în cea mai neagră zi a noastră și al cărei sprijin crește pe zi ce trece. O vizită oficială la vecinii noștri amabili care ne-au susținut în cel mai dificil moment și al căror sprijin nu face decât să crească cu timpul”, se arată în mesajul lui Zelenski.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski ajunge în această amiază la București, în cadrul unei vizite oficiale în România, prima de la declanșarea războiului în Ucraina. Liderul de la Kiev va fi primit, la ora 13.00, la Palatul Cotroceni de președintele României, Klaus Iohannis.

Cei doi oficiali vor discuta despre sprijinul necondiţionat al României pentru Ucraina, în contextul războiului ilegal al Rusiei, despre consolidarea relațiilor bilaterale, precum și despre situaţia de securitate în regiune şi la Marea Neagră.

Potrivit Administrației Prezidențiale de la București, Klaus Iohannis va pune accentul pe ”abordări constructive şi pragmatice în domeniile prioritare de cooperare bilaterală şi de interes comun, în special pe extinderea conexiunilor transfrontaliere, dezvoltarea relaţiilor economice, integrarea europeană şi euroatlantică ale Ucrainei, precum şi respectarea deplină a drepturilor persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale”. Preşedintele Ucrainei se va întâlni cu preşedinţii celor două camere ale Parlamentului României, Alfred Simonis şi Nicolae Ciucă, iar la ora 16.30 Zelenski va ține un discurs în fața unul plen reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului. Liderul de la Kiev va avea și o întrevedere, la Palatul Victoria, cu premierul român Marcel Ciolacu.

Autor

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.