VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Zelenski acuză Rusia, de la tribuna ONU, că are ambiții expansioniste și folosește alimentele și energia „ca arme”

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski i-a implorat, marţi, pe liderii mondiali reuniţi la Adunarea Generală a ONU să rămână uniţi împotriva Rusiei. Liderul ucrainean a acuzat Moscova că folosește alimentele și energia „ca arme” și a declarat că Rusia nu are „dreptul să dețină arme nucleare”.

În discursul său susținut la pupitrul Adunării Generale a Naţiunilor Unite din New York, Zelenski el a susținut că Moscova trebuie să fie înfrântă pentru ca lumea să se poată întoarce la rezolvarea provocărilor globale urgente.

„Ucraina face totul pentru a se asigura că, după agresiunea rusă, nimeni din lume nu va îndrăzni să mai atace vreo națiune”, a spus el. „Înarmarea trebuie să fie limitată, crimele de război trebuie pedepsite, oamenii deportați trebuie să se întoarcă acasă, iar ocupantul trebuie să se întoarcă pe propriul pământ”, a spus Zelenski citat de Reuters.

Într-un discurs care a fost aplaudat de mai multe ori, preşedintele a criticat şi faptul că Rusia deţine un arsenal nuclear. „Teroriştii nu au dreptul să deţină arme nucleare”, a insistat el. „Rusia foloseşte preţul alimentelor (…) şi energia nucleară ca armă”, a acuzat el.

Potrivit acestuia, șantajul Moscovei legat de aprovizionarea cu alimente are ca scop recunoașterea internațională și legală a teritoriilor anexate din Crimeea, Zaporijia, Lugansk, Donețk și Herson ca fiind pământ rusesc.

Zelenski a acuzat Rusia că răpește copii ucraineni și îi învață să urască Ucraina.

„Acesta este în mod clar un genocid”, a spus el. „Cunoaștem numele a zeci de mii de copii și avem dovezi despre alte sute de mii de copii răpiți de Rusia în teritoriile ocupate ale Ucrainei și apoi deportați. Curtea Penală Internațională a emis mandate de arestare pentru aceste crime și încercăm să aducem copiii înapoi acasă. Bine. Timpul trece, ce se va întâmpla cu ei?„, s-a întrebat el.

Zelenski a adus acuzații dure la adresa Rusiei pe care o consideră direct vinovată pentru toate agresiunile pe care le pornește „în fiecare deceniu” asupra țărilor vecine și nu numai.

„Când ura este transformată în armă împotriva unei națiuni, nu se oprește niciodată acolo. În fiecare deceniu, Rusia începe un nou război. Părți din Moldova și Georgia rămân ocupate. Rusia a transformat Siria în ruine”, a arătat el. „Rusia aproape că a înghițit Belarusul. În mod evident, amenință Kazahstanul și statele baltice”.

De la tribuna ONU, Zelenski a anunțat un „summit pentru pace” și i-a invitat pe cei „care nu tolerează agresiunea (…) să pregătească împreună acest summit și să ia parte la el”.

Ucraina a lansat un dialog cu privire la planul de pace în zece puncte al preşedintelui Zelenski, organizând întâlniri în iunie şi august în Danemarca şi Arabia Saudită, la care au participat reprezentanţi din zeci de ţări.

„Discuţii şi schimburi importante au avut loc la Hiroshima, Copenhaga şi Jeddah cu privire la implementarea unui plan de pace. Şi pregătim un summit mondial pentru pace. Vă invit pe toţi, pe toţi cei care nu tolerează nicio agresiune, să pregătim împreună acest summit”, a declarat preşedintele Zelenski.

„Întrebați-l pe Prigojin dacă Putin își respectă promisiunile… Trebuie să limităm acțiunile sale, să pedepsim crimele de război, trebuie să fim uniți”, a conchis el, în primul său discurs de la tribuna Adunării Generale a ONU de la începutul invaziei rusești.

Autor

  • Pusca Silvia

    Mereu pregătită să răspundă provocărilor. Pe site-ul voceabasarabiei.md prezintă subiecte de actualitate, știri, informații obiective și de ultimă oră. A absolvit Facultatea de Litere la Universitatea de Stat din Moldova.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.