VOCEA CARE NE UNEȘTE

LIVE

Volumul exporturilor de mere din R. Moldova recolta-2022 este de două ori mai mic decât anul trecut

Conform estimărilor organizaţiilor pomicole, pe baza datelor oferite de Serviciul Vamal al Republicii Moldova, la începutul lunii noiembrie au fost exportate din ţară circa 31 000 de tone de mere din acest an. Exportul de mere de recoltă nouă, în aceeași perioadă a anului trecut, a fost de 2,2 ori mai mare, relatează EastFruit.

Potrivit comercianților de export, majoritatea exporturilor din această toamnă sunt trimise pe piața din Belarus, precum și către Kazahstan și Kârgâzstan. Astfel, putem concluziona că o parte din merele moldovenești ajung și pe piața rusă.

Potrivit sursei citate, producătorii moldoveni speră la exporturi masive către România în anul de comercializare curent, dar încă nu au început. Unele loturi de mere autohtone sunt încă vândute pe piața românească în noiembrie, dar stocurile lor sunt mici și, așa cum speră exportatorii din Moldova, o „fereastră de oportunitate” se va deschide pentru ei în a doua jumătate a lunii.

Operatorii pieței de fructe din Moldova notează că exporturile de mere către țările din Golful Persic s-au activat treptat la începutul lunii noiembrie.

Potrivit EastFruit, prețurile la mere pe aceste piețe cresc treptat. Probabil de aceea prețurile de achiziție la merele de calitate superioară ale grupului Gala pe piața internă a Moldovei au crescut cu 0,5-1 MDL/kg în noiembrie, până la 7,5-8 MDL/kg (0,39-0,42 USD/kg).

Potrivit estimărilor experților, anul acesta s-au recoltat circa 400.000 tone de mere. În comparație, anul trecut în R. Moldova s-au recoltat 665.000 tone, în anul 2020 – 430.000 tone.

Autor

  • Pusca Silvia

    Mereu pregătită să răspundă provocărilor. Pe site-ul voceabasarabiei.md prezintă subiecte de actualitate, știri, informații obiective și de ultimă oră. A absolvit Facultatea de Litere la Universitatea de Stat din Moldova.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.