VOCEA CARE NE UNEȘTE

LIVE

Volodimir Zelensky propune crearea unor platforme pentru eliberarea Transnistriei și Abhaziei

Volodimir Zelensky a propus ca formatul Platformei Crimeei să fie un început pentru alte platforme umanitare și diplomatice care să contribuie la eliberarea altor teritorii ocupate de ruşi, inclusiv Transnistria și Abhazia, scrie portalul Anticorupție. Propunerea a fost făcută de președintele Ucrainei în cadrul unui discurs online la sesiunea primului summit parlamentar „Platformei Internațională Crimea”, care are loc la Zagreb.

Preşedintele Zelenski și-a exprimat încrederea că după terminarea războiului din Ucraina ţările partenere vor rămâne în continuare aliate şi vor contribui la eliberarea altor teritorii de sub ocupaţia rusească.

Zelensky a precizat că în cei 9 ani de aflare sub ocupaţie rusească, pe teritoriul Crimeei au fost încălcate cele mai elementare drepturi ale omului.

„Pe teritoriul Crimeei, ocupanții nu numai că au comis mii de crime. Din 2014, Crimeea este singura parte a Europei în care continuă epurările de facto pe motive religioase și etnice. Și, de asemenea, militarizarea constantă a Crimeei de către Rusia, distrugerea naturii Crimeei de către ocupanți, lipsa totală a drepturilor la proprietate și jaful Crimeei în interesul invadatorilor”, a subliniat Zelenski.

Președintele a subliniat că nu va fi ușor să reintegreze Crimeea după ani de ocupație, dar datorită cooperării Ucrainei și a țărilor partenere, acest lucru poate fi asigurat și situația poate fi complet schimbată.

Potrivit președintelui ucrainean, acum Ucraina are nevoie de trei lucruri pentru a sprijini restabilirea integrității teritoriale: militar, financiar și sancțiuni. „Mai târziu, când ajungem la granițele noastre legale de stat și ne întoarcem, inclusiv Crimeea, avem nevoie de experiența dumneavoastră - politică, juridică, economică, socială, infrastructurală, pentru a reveni o viață plină în Crimeea după ani de ocupație. Cooperarea noastră trebuie să fie menținute la maximum și după restabilirea integrității noastre teritoriale”, a spus Zelensky.

Platforma Crimeea este un format internațional de consultare și coordonare inițiat de Ucraina, care vizează creșterea eficacității răspunsului internațional la ocuparea Crimeei, răspunsul la creșterea amenințărilor la securitate, creșterea presiunii internaționale asupra federației ruse, prevenirea încălcărilor ulterioare ale drepturilor omului și protejarea victimelor regimului de ocupație, precum și atingerea obiectivului principal - dezocuparea Crimeei și întoarcerea acesteia sub controlul Ucrainei.

Autor

  • Pusca Silvia

    Mereu pregătită să răspundă provocărilor. Pe site-ul voceabasarabiei.md prezintă subiecte de actualitate, știri, informații obiective și de ultimă oră. A absolvit Facultatea de Litere la Universitatea de Stat din Moldova.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.