VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

VOCEA PREOTULUI / Gânduri la început de an școlar / AUDIO

„Învăţătura neînsoţită de virtute este asemenea perlelor aruncate la gunoi”.

(Cervantes)

La început de an școlar probabil se bucură doar acei care nu au gustat încă din şcoală. Pentru mulţi elevi şcoala e o adevărată urgie. Odată cu anul şcolar părinţii se confruntă cu o serie de probleme. Mulţi copii nu vor să înveţe şi sunt momiţi cu promisiuni: „Dacă înveţi sau iei nota cutare, îţi permit să stai la calculator, la mergi la film, la discotecă, îţi cumpăr… vei merge în vacanţă în…”. Aceasta este o realitate anormală.

Copiii urmează a fi ajutaţi să înţeleagă că învaţă nu pentru părinţi, profesori sau note. „Nu pentru şcoală, ci pentru viaţă învăţăm”, spunea Seneca. A învăţa este un proces firesc şi strict necesar fiecărui om. Nu învăţăm de dragul învăţăturii, ci pentru ca să ne formăm ca personalităţi. E foarte greu şi anevoios drumul de la individ la personalitate! Poate nu este atât de important cât şi cum învăţăm, ci cum aplicăm în viaţă cunoştinţele acumulate. Sarcina primordială a părinţilor este să le cultive odraslelor lor dragostea pentru carte şi, în general, pentru tot ce este ziditor. Copiii trebuie educaţi astfel încât să înţeleagă că precum părinţii muncesc, la fel şi ei sunt implicaţi într-un proces destul de dificil, numit educaţie.

„Rădăcinile învăţăturii sunt amare, dar roadele ei sunt dulci.”

(Aristotel)

Însă ar trebui să pornim de la esenţă. De multe ori ni se accentuează necesitatea de a învăţa, însă mulţi nu ştiu cu ce se „mănâncă” această învăţătură. Astfel, trebuie să-i ajutăm pe copii să înveţe a învăţa, ca să o facă cu plăcere, cu toată seriozitatea şi de sine stătător. 118 Nu vom obţine nimic cu forţa, învăţarea trebuie să fie un proces firesc şi lent, care durează atât cât trăim. Nu în zadar se zice în popor că învăţăm toată viaţa, iar Eschil recunoştea: „Îmbătrânesc şi tot învăţ.” „Învăţăturile date cu forţa nu pot dăinui în suflete, pe când învăţăturile primite în suflet cu plăcere şi cu bucurie rămân de-a pururi.” – ne spune Sf. Vasile cel Mare. Vine vremea când învăţăm învăţând pe alţii şi astfel spunem că dobândim experienţa vieţii. Informaţia trebuie să treacă prin facultăţile noastre trupeşti şi sufleteşti, să fie analizată, aranjată şi implementată în viaţă. De aici şi necesitatea de a oferi informaţia potrivită la vârsta potrivită. E trist să vezi atâtea mame care se îngrijesc de multe, dar uită de educaţia copiilor(…)

Preotul Octavian Moșin

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.