VOCEA CARE NE UNEȘTE

LIVE

Vocea medicului/ Varicela. Primul ajutor/ AUDIO

Varicela, cunoscută și sub denumirea populară de vărsat de vânt, este o boală foarte contagioasă a copilăriei. Varicela este cauzată de virusul herpetic responsabil și de îmbolnăvirea de zona-zoster la adulți.

După ce o persoană se îmbolnăvește de varicelă, virusul se cantonează în organism, rămâne în stare latentă, dar se poate reactivă în anumite condiții și poate determina apariția Zonei Zoster. Varicela se manifestă ca erupție cutanată sub formă de vezicule.

Erupția apare inițial pe piept, spate și față, apoi se răspândește pe întreg corpul, provocând 250-500 de vezicule însoțite de prurit (mâncărime).
În general, varicela nu este o afecțiune gravă, severitatea variind de la o persoană la alta.

Varicela este mult mai severă și cauzează complicații la femeile gravide, la nou-născuți, la copiii cu vârsta peste 15 ani și la persoanele care au sistemul imunitar slăbit.

Varicela apare pe tot parcursul anului, însă se întâlnește mai frecvent iarna și primăvara.

Autor

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.