VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Vocea medicului/ Pneumonia/ AUDIO

Ziua mondială de luptă împotriva pneumoniei este marcată în fiecare an la data de 12 noiembrie, iar genericul din acest an este “Pneumonia afectează pe fiecare”.

Pneumonia este principala cauză infecțioasă de deces în lume. Pneumonia a luat viețile a 2,5 milioane de oameni, inclusiv 672.000 de copii, doar în 2019. Efectele combinate ale pandemiei de COVID-19, ale schimbărilor climatice și conflictele dezvoltă o criză de pneumonie de-a lungul vieții – punând milioane de oameni în pericol de infecție și deces. În 2021, povara estimată a deceselor cauzate de infecții respiratorii, inclusiv COVID-19, a fost de 6 milioane. Persoanele cele mai expuse riscului de a face pneumonie sunt copiii sub 5 ani și adulții cu vârsta peste 70 de ani.

Semnele și simptomele pneumoniei variază de la ușoare la severe, în funcție de factori precum tipul de virus sau bacterie care cauzează infecția, vârsta și starea generală de sănătate a persoanele care dezvoltă afecțiunea. Semnele și simptomele ușoare sunt adesea similare cu cele ale unei răceli sau ale gripei, dar durează mai mult.

Pneumonia reprezintă o infecție pulmonară ce are drept cauze virusurile, bacteriile sau ciupercile.

Ea poate afecta unul sau ambii plămâni și poate fi răspândită prin tuse, strănut, atingere sau chiar respirație. Trebuie reținut că această afecțiune poate fi transmisă chiar și de persoanele asimptomatice, dar purtătoare de infecții

Cel mai frecvent, la tineri și la copii, pneumonia are drept cauza virusuri.

Simptomele pneumoniei se pot dezvoltă brusc în decurs de 24 până la 48 de ore sau pot apărea mai lent, în câteva zile pot include.

Autor

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.