VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Vocea medicului/ Gripa este o boală gravă/ AUDIO

În fiecare an gripa afectează între 5% si 15% din populație. Pentru majoritatea oamenilor, gripa este doar o experiență ușoară sau neplăcută, dar pentru unii poate duce la complicaţii, în special pentru persoanele din grupele de risc (boli pulmonare, cardiovasculare, diabet zaharat, imunitate scazuta dar si alte boli cronice).

Este important să urmați recomandările medicului dumneavoastră pentru a evita complicațiile grave legate de gripă, în special dacă faceți parte din categoria persoanelor cu risc.

Gripa sezonieră este cauzată de virusurile gripale umane care infectează căile respiratorii (nas, gât, bronhii și uneori plămâni).

Cu toate că unele infecții pot fi foarte ușoare, persoanele bolnave de gripă au unele sau toate dintre următoarele simptome: febră, durere de gât, secreții nazale, tuse seacă, oboseală, durere de cap, dureri musculare.

Puteți recunoaște o viroză respiratorie, după debutul mai lent al bolii (începe ușor cu usturimi în gat, nas înfundat, dureri de cap) dar și după evoluția mai ușoară a bolii.

Aceste forme de viroze respiratorii (răceala) sunt cauzate de alte virusuri respiratorii (adenovirus,  virusuri paragripale).

Gripa se raspândește de la o persoană la alta:

  • Prin contactul direct prin picăturile de la o persoană infectată, împrăştiate prin tuse sau strănut.
  • Prin contactul indirect, atunci când picături sau secrețiile din nas sau gât se depun pe suprafețe, cum ar fi mâinile. De acolo, virusul poate fi transferat către alte persoane care apoi pot sa duca la gura si nas.

Complicațiile gripei pot include pneumonie, infecții ale urechii, infecții ale sinusurilor, deshidratare și agravarea afecțiunilor medicale cronice existente, cum ar fi insuficiența cardiacă, astm sau diabet.

La persoanele în vârstă, gripa poate provoca și agrava anumite afecțiuni cardiace, care ar putea duce apoi la atacuri de cord și accidente vasculare cerebrale.

Cum să vă păstrați sănătatea dumneavoastră și a altora în această iarnă:

• Vaccinați-vă înainte de a începe sezonul de gripă.

 Vaccinarea în fiecare toamnă reduce foarte mult riscul de îmbolnăvire.

Eficacitatea vaccinului poate varia de la an la an, în funcție de tipurile de virusuri circulante în fiecare sezon.

Vaccinul antigripal nu conține virusuri gripale vii.

Acest lucru înseamnă că vaccinul nu poate provoca gripă sau alte infecții.

Pentru a limita răspândirea gripei dar și a altor viroze respiratorii este necesar să luați și următoarele măsuri preventive:

 Spălați-vă pe mâini în mod regulat cu apă și săpun.

 Acoperiți-vă gura și nasul cu un șervețel atunci când strănutați.

Stați acasă când sunteți bolnav.

Solicitați ajutor medical.

Vaccinarea în fiecare an, este măsura de prevenire unică cea mai eficientă împotriva gripei de sezon.

Alte măsuri de protecție sunt alimentația echilibrată bogată în toți nutrienții necesari, bogată în fructe și legume de sezon, practicarea activităților fizice, aerisirea încaperilor și igiena personală.

Autor

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.