Anemia este definită prin scăderea concentrației hemoglobinei în sange sub valorile normal acceptate pentru o anumită persoană (variază în functie de sex – fiind mai mare la bărbați, mai mică la femei, şi în functie de vârstă – adult, copil).
Anemiile pot fi acute sau cronice, în funcţie de gravitate pot fi uşoare, medii sau severe, pot avea diferite etiologii şi pot apărea la sugar, la copilul mic, la adolescent. Mai ales anemiile care se instalează lent pot fi asimptomatice, prin adaptarea treptată a organismului sau pot să aibă manifestări vagi, nespecifice. Asta se întâmplă, deoarece organismul încearcă să compenseze acest deficit.
Cauzele care duc la apariţia anemiei la copii
Lipsa fierului în sânge
Cauza principală care produce anemia la copii este insuficienţa fierului. Acest lucru înseamnă că cel mic nu se hrăneşte cu alimente ce conţin fier, cum ar fi carnea, ouăle sau legumele. Aceste carenţe alimentare duc la lipsa fierului în sânge, încetinindu-se, astfel, producţia de hemoglobină. Forma aceasta de anemie este, din fericire, tratabilă.
Infecţia
Un copil poate suferi de anemie şi după ce a suferit o infecţie care, de multe ori, se repetă. Este posibil să avem de-a face, în acest caz, cu un cerc vicios: infecţia duce la anemie iar prin aceasta organismul copilului se va opune din ce în ce mai puţin rezistenţă infecţiilor.
Pierderi de sânge
Anemia se mai poate instala şi în momentul în care copilul a pierdut mult sânge din cauza unui accident soldat cu lovituri puternice. De asemenea, poate fi vorba de o dereglare ereditară în sânge (hemofilie).
Lipsa vitaminei B12
O formă mai puţin întâlnită a anemiei este cauzată de lipsa vitaminei B12. Producerea globulelor roşii, care transportă oxigenul, este dereglată de o insuficienţa a vitaminei B12. In acest motiv, copilul acuză stări de oboseală, cauzate de anemie.
Simptomele anemiei la copii
– pielea şi buzele palide;
-acuză o stare permanentă de oboseală;
– mâinile şi picioarele reci;
– ameţeli;
-respiră greu;
-acuză zgomote (ţiuit) în urechi.
Modalitati de prevenire a anemiei
Nou-nascuții la termen au o rezervă de fier care acoperă nevoile până la vârsta de șase luni. Fierul din laptele matern este foarte bine absorbit. Așadar, anemia prin deficiența de fier este foarte rară la copii sugari alaptați la sân. Laptele matern continuă să reprezinte o sursa bună de fier până în al doilea an de viață. După această vârstă, copiii au nevoie de o alimentație bogată în fier pentru a-și crea o rezervă de fier și un nivel adecvat de hemoglobină. Mâncarea pe care o consumă copiii care sunt încă alăptați sau cei care nu mai sunt, trebuie să conțină legume cu frunze verzi, fructe, fasole, mazare, ficat, carne și ouă.
În combaterea anemiei este importantă prezența substanțelor care intensifică absorbția de fier. De exemplu, dacă sucul de portocale este băut cu o oră sau două dupa masă, are un impact minim asupra absorbției de fier.
• Carnea este prima recomandare atunci când vine vorba de tratarea anemiei. Fie că este vorba de carne roșie (vită sau ficat) sau de pui, curcan, porc sau peste, pune accent pe preparate de acest fel pentru a-ți trata anemia.
• Vitamina C (acid asorbic) prezentă în fructe, sucuri, cartofi și alte legume (cu frunze verzi: varză, salată etc);
– Spanacul și legumele cu frunze verzi sunt, de asemenea, surse importante de fier.
– Cerealele integrale. Pe lângă efectul benefic asupra tranzitului intestinal, cerealele integrale au în componență și fier. De aceea, este indicat să consumi măcar două felii de paine în fiecare zi.
– Fructele. Bogate în vitamine și minerale, fructe precum caisele, strugurii sau prunele sunt o sursă excelentă de fier și antioxidanți. Nu uitați că cei mai mulți nutrienti se află în coaja fructelor.
-Acidul folic previne anemia în cazul femeilor insarcinate și contribuie la buna dezvoltare a fătului. Acesta poate fi asimilat cel mai bine din alimente precum: ouă, fructe (îndeosebi banane, pomelo și portocale), fasole uscată, carne de vită, orez, paste fainoase, grăsime de pește.
-Vitamina B12 este, de asemenea, printre cele mai indicate vitamine în tratamentul anemiei. Un regim alimentar sănătos, bogat în vitamina B12, va cuprinde zilnic alimente precum: iaurt, brânza de vaci, lapte, ouă, pește, soia, carne albă și roșie și cereale integrale, îmbogățite cu complexul de vit. B.
Luminița Suveică, doctor