VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Institulul american pentru Studii de Război: Contraofensiva ucraineană face acum progrese vizibile pe Frontul de Sud. Rușii s-au retras din două zone pentru a evita încercuirea

Potrivit raportului Institutului american pentru Stuii de Război (ISW) din această dimineață, contraofensiva ucraineană face progrese verificabile în sud și în est. Forțele ucrainene avansează de-a lungul mai multor axe în nordul și în vestul regiunii Herson și au securizat un teritoriu peste râul Siverski Doneț, în Donbas.

ISW apreciază că „ritmul contraofensivei ucrainene se va schimba probabil dramatic de la o zi la alta, pe măsură ce rușii rămân fără provizii. Ei vor contraataca ocazional și vor recâștiga uneori terenul pierdut, vor bombarda, desigur, cu artileria și aviațialocalitățile eliberate și trupele ucrainene care avansează”, mai scrie ISW.

Frontul de Sud. Comandamentul ucrainean a anunțat eliberarea a două localități din regiunea Herson, în timp ce sursele ruse au recunoscut că forțele ruse s-au retras din Visokopillia (direcția Krivoi-Rog) pentru a evita încercuirea, pe fondul absenței suportului aerian. Statul Major ucrainean a raportat că forțele ruse au lansat lovituri aeriene la circa 30 km nord de orașul Herson, ceea ce indică faptul că forțele ruse au părăsit zona. Statul Major ucrainean a raportat, de asemenea, lovituri aeriene rusești asupra Sukhi Stavok, Bezimenne și Kostromka și alte așezări din jurul capului de pod ucrainean de peste râul Inhulets, ceea indică un avans de circa 12 km sud-est de capul de pod făcut inițial de ucraineni peste râu.

Ministerul rus al Apărării și-a schimbat retorica obișnuită și nu mai vorbește de un dezastru total al contraofensivei ucrainene ci de faptul că Armata Ucraineană are pierderi umane și tehnice foarte mari. Dar unii bloggeri ruși au remarcat faptul că forțele ucrainene au condus o contraofensivă corectă în jurul Visokopillia și că rușii au pierdut o poziție semnificativă din punct de vedere tactic.

Frontul din Donbas. Forțele ruse au efectuat atacuri la sol limitate la NV de Sloviansk și pe o rază de 25 km la NV de acest oraș. Nu este clar dacă forțele ucrainene au eliberat Pasika (la aproximativ 27 km nord-vest de Slovyansk și pe malul vestic al râului Siverski Doneț, dar aviația rusă a efectuat lovituri aeriene la aproximativ 20 km NV de Sloviansk și la 40 km NV de Izyum.

Forțele ucrainene au recâștigat teritoriul de pe malul stâng al râului Siverski Doneț în regiunea Donețk, publicând imagini și filmări geolocalizate de la 20 km est de Sloviansk. În timp ce sursele ruse pretind că un grup mic de ucraineni a traversat râul pentru a-și face poze într-o zonă gri, ISW consideră că traversarea râului de către ucraineni fără a intra sub focul rusesc sugerează degradarea apărării și controlului Armatei Ruse asupra malului stâng al râului, la est de Sloviansk. Totuși, nu este clar cât de determinată este și, mai ales dacă Armata Ucraineană poate susține și o a doua contraofensivă și pe Frontul din Donbas.

În acest timp, rușii se concentrează în continuare pe Bakhmut și la NV de orașul Donețk, cu obiectivul de a completa ocuparea celeilalte jumătăți a regiunii Donețk.

Autor

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.