Vladimir Putin vrea să restricționeze destinațiile pentru exporturile de cereale din Ucraina. Afirmă că este nemulțumit de termenii acordului intermediat de ONU, pentru că țările bogate profită, iar țările sărace sunt lăsate pe dinafară, scrie Reuters.
În cadrul forumului economic din Vladivostok, Putin a reluat retorica privind criza alimentară globală care se profilează, susținând că Moscova “a făcut tot ce a putut” pentru a se asigura că Ucraina poate să-și exporte cerealele, dar că problemele de pe piața mondială a alimentelor ar putea să se intensifice și că se pregătește pentru o catastrofă umanitară.
Liderul de la Kremlin a mai spus că va discuta modificarea unui acord de referință cu Ucraina pentru a limita numărul țărilor care pot primi transporturi de mărfuri ucrainene, deoarece este nemulțumit de termenii acordului încheiat în iulie sub intermedierea ONU și a Turciei. Afirmă că, prin acord, Rusia a înțeles că va contribui la atenuarea creșterii prețurilor la alimente în țările în curs de dezvoltare, dar în schimb acuză țările bogate occidentale că profită de această înțelegere.
„Dacă excludem Turcia ca țară intermediară, atunci aproape toate cerealele exportate din Ucraina sunt trimise nu către cele mai sărace țări, în curs de dezvoltare, ci către țările Uniunii Europene”, a declarat Putin. Potrivit lui Putin, doar două din cele 87 de nave, care transportau 60 de mii de tone de produse, au mers în țări sărace, și a acuzat Occidentul că acționează ca state coloniale.
„Încă o dată, țările în curs de dezvoltare au fost pur și simplu înșelate și continuă să fie înșelate. Este evident că, prin această abordare, amploarea problemelor alimentare din lume doar va crește, ceea ce poate duce la o catastrofă umanitară fără precedent“, a continuat președintele rus.
Putin a declarat că va analiza „limitarea destinațiilor pentru exporturile de cereale și alte alimente” și că va discuta ideea cu președintele Turciei Tayyip Erdogan, care a ajutat la negocierea acordului de deblocare a exporturilor din porturile sudice ale Ucrainei în iulie.
Mai mulți oficiali ruși de rang înalt, inclusiv ministrul de externe Serghei Lavrov, au declarat în ultimele 24 de ore că Moscova nu este mulțumită de termenii acordului și că Occidentul nu își îndeplinește obligațiile.
Moscova afirmă că i s-a promis eliminarea unor sancțiuni logistice despre care spune că îi perturbă propriile exporturi de produse agricole și îngrășăminte, în schimbul relaxării blocadei militare asupra porturilor din sud ale Ucrainei. Lavrov a declarat marți că nu a văzut niciun pas din partea Occidentului pentru a remedia situația.