VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Vladimir Putin a ajuns în Coreea de Nord, unde a avut deja o primă întâlnire cu dictatorul Kim Jong-Un

Preşedintele rus Vladimir Putin a ajuns miercuri seara în Coreea de Nord, pentru o vizită în cadrul căreia ar putea fi semnat un acord de parteneriat strategic între Moscova şi Phenian, o alianță pe care Occidentul o vede ca pe o amenințare, transmite Digi24.ro.

„Vladimir Putin a aterizat în Phenian, capitala Coreei de Nord”, a anunțat preşedinția rusă într-un mesaj pe Telegram.

Vizita oficială anterioară a preşedintelui Vladimir Putin în Coreea de Nord a avut loc în 2000. Consilierul diplomatic al preşedintele Putin, Yuri Uşakov, a declarat presei ruse că în cursul acestei vizite vor fi semnate „documente importante, foarte semnificative”, referindu-se la „posibila încheiere a unui acord de parteneriat strategic cuprinzător”, relatează AFP, citată de Agerpres.

Şeful statului rus a fost întâmpinat de bannere uriaşe care îi urau „un călduros bun venit” şi îi înfăţişau chipul zâmbitor, atârnate de stâlpii de iluminat din Phenian, alături de drapeluri ruseşti, conform imaginilor difuzate de presa de stat rusă.

Moscova şi Phenianul sunt aliaţi de la sfârşitul războiului coreean (1950-1953), dar s-au apropiat după invadarea Ucrainei de către Rusia în 2022.

Putin a salutat marţi „sprijinul ferm” oferit de Coreea de Nord operaţiunii militare ruse din Ucraina, cu puţin timp înainte de sosirea sa, miercuri, la Phenian.

„Rusia a sprijinit Coreea de Nord şi poporul său eroic în lupta sa de a-şi apăra dreptul de a alege calea independenţei, a originalităţii şi a dezvoltării prin ei înşişi în confruntarea cu inamicul viclean, periculos şi agresiv (…) şi îi sprijinim neclintit în viitor”, a scris Putin într-un articol publicat de cotidianul oficial nord-coreean Rodong Sinmun şi de agenţia KCNA.

El a mai spus că Phenianul „sprijină ferm” ofensiva militară a Rusiei în Ucraina şi i-a mulţumit pentru aceasta. Americanii şi europenii sunt îngrijoraţi de luni de zile de apropierea accelerată dintre Moscova şi Phenian şi acuză Coreea de Nord că livrează Rusiei muniţie pentru războiul acesteia împotriva Ucrainei în schimbul furnizării de asistenţă tehnologică, diplomatică şi alimentară.

Această vizită „arată cât de dependenţi sunt acum preşedintele Putin şi Moscova de ţările autoritare din întreaga lume.

Cei mai apropiaţi prieteni şi cei mai mari susţinători ai efortului de război al Rusiei – un război de agresiune – sunt Coreea de Nord, Iran şi China”, a comentat luni, la Washington, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, care a subliniat că Rusia, membru permanent al Consiliului de Securitate al ONU, „încalcă sancţiunile” impuse Coreei de Nord.

Autor

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.