VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Vladimir Bolea, despre protestele agricultorilor: Dialog înseamnă discuții, nu când spui – asta vreau și dacă nu-mi dai, ies și protestez

Vicepremierul Vladimir Bolea, ministru al agriculturii și industriei alimentare, spune că autoritățile au o comunicare permanentă cu agricultorii prin intermediul celor 30 de asociații profesionale. Și fiecare activitate din agricultură este foarte diferită. Respectiv, și probleme sunt diferite. Și în aceste condiții nu poate fi vorba despre soluții generalizate pentru toți.

„Noi vorbim acum despre un grup de agricultori, extrem de importanți pentru Republica Moldova, care sunt într-o situație de criză. Vorbim despre producătorii de cereale și iarăși, în interiorul producătorilor de cereale, sunt foarte și foarte diferiți – din nordul, sudul și centrul țării – sunt foarte diferite rezultatele lor”, a declarat ministrul în cadrul emisiunii „Cabinetul din Umbră” de la JurnalTV.

Potrivit lui, agricultorii cer dialog, dar dialog înseamnă discuții, nu când spui – asta vreau și dacă nu-mi dai, ies și protestez. Deci, dialog înseamnă când se comunică și se ajunge la un numitor comun. Ministrul explică faptul că, dacă în anul 2022 agricultorilor le-a fost alocat 1 miliard de lei, anul curent pentru agricultură s-a locat 1,9 miliarde de lei.

„Toți banii au intrat în conturile agriculturilor. Asta înseamnă atitudine și respect pentru agricultori și importanța lor. Agricultorii trec printr-un impas, au o mulțime de probleme, este adevărat și nimeni nu neagă acest lucru, dar totul trebuie împărțit, reieșind din probleme adevărate și ținându-se cont de cei care chiar sunt în impas și riscă faliment”, a menționat Vladimir Bolea, potrivit IPN.

Cât despre solicitarea fermierilor să fie interzisă calcularea penalităților pentru achitarea întârziată a creditelor, vicepremierul a declarat că Guvernul nu poate să le dicteze băncilor ce să facă. Toate măsurile pentru agricultori trebuie țintite foarte exact. Or, un agricultor are o problemă de pe urma secetei, altul are ambarele pline și problema ține de preț.

În cadrul emisiunii a participat și directorul executiv al asociației „Forța Fermierilor”, Alexandru Slusari, care a fost întrebat despre comportamentul agresiv al unor agricultori, dar și încercarea de a răsturna o mașină a poliției. Potrivit lui, organizatorii protestului au propus ca și data aceasta să fie creat un coridor verde pentru deplasarea tractoarelor în PMAN. El mai spune că în declarația prealabilă s-a solicitat asistența poliției la deplasarea prin oraș, lucru refuzat de oamenii legii, care le-ar fi spus să ajungă în PMAN pe cont propriu.

„Adică într-un sens poliția a creat situația că – nu vă permitem să vă deplasați organizat, dar pe cont propriu și o să vedem cum ajungeți. Asta a nemulțumit protestatarii. În semn de protest, că nu pot merge acolo unde este indicat, au început să circule în stil european, cu o viteză de 20km/h, încolo înapoi și așa o oră. După aia, doi inși, doi polițiști, s-au oprit cu mașina lângă un tractorist și în mod brutal l-a tăvălit pe jos pe acel om. Și a încercat să-i ia permisul. Acest lucru, desigur a nemulțumit pe mai mulți agricultori care au înconjurat și au încercat să spună ce faceți voi?”, susține Alexandru Slusari.

Într-o intervenție telefonică, șeful Inspectoratului General al Poliției, Viorel Cernăuțeanu, a declarat că este regretabil că organizatorii nu respectă propria declarație prealabilă. La fel, potrivit lui, sunt regretabile și intențiile huliganice ale unor protestatari. Șeful IGP susține că protestatarii s-au manifestat agresiv atât în raport cu polițiștii, cât și în raport cu bunul statului, în momentul în care au încercat să ia din mașina poliției actele procesuale care erau în ea.

Agricultorii, care acum se află cu tehnica în Piața Marii Adunări Naționale, au pornit miercuri din raioane spre intrările în oraș, iar joi la amiază și-au continuat drumul spre centrul capitalei. În drum spre PMAN, fermierii au creat ambuteiaje. Poliția i-a somat să deblocheze străzile pentru a permite circulația transportului public și privat. Într-un moment, un grup de agricultori s-a manifestat agresiv, provocând altercații. Fermierii au încercat să distrugă o mașină a poliției și ar fi ultragiat oamenii legii.

Autor

  • Mîțu Anișoara

    A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității de Stat din Moldova, ulterior a urmat studiile universitare de masterat. A activat în calitate de reporter social, iar la moment are peste 10 ani de experiență în jurnalism. Este autoarea știrilor sociale și politice pe site-ul Vocea Basarabiei. Informarea calitativă este cheia unui om greu de manipulat.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.