VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Vlad Filat a fost achitat în dosarul privind spălarea banilor. Fostul premier susține că dosarul trebuie să „aibă consecințe” pentru cei care l-au instrumentat

Fostul premier moldovean, Vlad Filat, a fost achitat în dosarul în care este acuzat de spălarea a 12,8 milioane de lei sustrași din Banca de Economii. Examinarea dosarului în instanță a durat 5 ani.

Vlad Filat a spus presei că se aștepta la orice decizie. El crede că hotărârea judecătorilor ar trebui să „aibă consecință” pentru cei care instrumentează astfel de dosare, transmite Europa Liberă.

„Acest doar durează deja de nouă ani, procesul în instanță este de cinci ani de zile. Dincolo de faptul că eu sunt călit, într-un fel, cu toate aceste situații, dar este vorba de familie, mai multe elemente, adică această stare de incertitudine nu-ți permite să ai viață normală. Urmează să vedem partea motivantă a sentinței. Cred că suntem la un început de drum, deoarece în Republica Moldova nu am văzut situații în care o achitare să nu urmeze cu o contestare din partea Procuraturii, chiar dacă lucrurile sunt la suprafață. Eram într-o stare de așteptare la orice situație. Orișice soluție ar fi fost dată, eu aș fi participat la această emisiune. Cred că în R. Moldova a venit deja timpul când învinuirile ilegale, ținutul oamenilor prin instanțe ani de zile, fiind clar că dosarele trebuie să aibă probe, trebuie să aibă și consecințe. Nu mă refer doar la despăgubiri, care vin din partea bugetului, mă refer la cei care instrumentează dosarele și insistă”, a declarat presei Vlad Filat după decizia instanței.

Potrivit învinuirii, în 2013, Filat ar fi spălat prin companiile unei persoane apropiate 12,8 milioane de lei „dobândiți prin acțiuni de corupție” din Banca de Economii. El ar fi cheltuit banii pentru servicii de consultanță oferite de o companie americană în campania electorală pentru Partidul Liberal-Democrat.

Pe 27 februarie, la ultima ședință de judecată în acest caz, acuzatoare de stat, Nadejda Busuioc, a declarat că a demonstrat în instanță vinovăția lui Filat, iar primul dosar penal al fostului premier ar fi confirmat că cele patru firme prin care au fost spălați banii îi aparțin anume lui.

Pe de altă parte, avocații fostului premier au cerut ca Filat să fie achitat deoarece dosarul ar conține probe viciate. Ei au reclamat, de exemplu, că patru martori nu au fost audiați pe viu în instanță. Unul dintre ei a decedat, iar când dăduse declarații la etapa de urmărire penală, se afla în detenție și putea fi influențat de oamenii legii. Avocata Cristina Bancu a mai spus că nu se poate considera spălare de bani dacă suma nu a fost obținută printr-o infracțiune anterioară.

În ultimul său cuvânt, ținut în instanță pe 27 februarie, Filat a declarat că dosarul a fost fabricat în perioada „statului capturat”. El a spus că primea mesaje să plece din țară ca să scape de urmărirea penală, dar a decis să rămână ca să-și demonstreze nevinovăția. „Am fost șantajat cu acest dosar de fostul avocat atunci când eram în penitenciar“, a menționat Filat.

Fostul premier a mai spus că nu a fost probat faptul că el a convertit banii sau că a fost beneficiarul lor.

În 2016, fostul premier a fost condamnat la 9 ani de închisoare pentru corupere pasivă și trafic de influență. Dosarul a fost deschis în 2015, în urma denunțului oligarhului Ilan Șor. Filat a fost reținut pe 15 octombrie 2015 în timpul ședinței Parlamentului și arestat ulterior.

În vara anului 2019, instanța i-a scurtat termenul de detenției cu 709 de zile din cauza condițiilor proaste din penitenciar. În decembrie 2019, Filat a fost eliberat condiționat.

Pe 31 decembrie 2023, Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a constatat că autoritățile moldovene i-au încălcat lui Filat dreptul la un proces echitabil, deoarece procesul a avut loc cu ușile închise. Instanța i-a acordat o compensație de 7.500 de euro.

După câștigul la CEDO, avocații lui Filat s-au adresat la Curtea Supremă de Justiție cerând revizuirea sentinței de condamnare. Judecătorii se vor pronunța pe marginea acestei solicitări la 20 mai.

Autor

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.