VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Viktor Orban susține că Ungaria încă poate opri procesul de aderare a Ucrainei la UE

Premierul Viktor Orban a declarat, vineri dimineaţă, la radioul de stat ungar, că țara sa va putea opri ulterior procesul de aderare a Ucrainei la Uniunea Europeană dacă va fi necesar, relatează agenţiile MTI, citate de Reuters şi France Presse.

Orban subliniază că decizia Bruxellesului de a începe discuţiile de aderare cu Kievul este una „proastă”, iar Ungaria „nu va plăti costurile financiare şi economice”. 

Orban, care s-a opus aderării Ucrainei la UE şi s-a abţinut joi de la decizia UE, a mai spus că dacă Uniunea Europeană doreşte să-şi modifice bugetul actual, atunci va fi „o ocazie extraordinară pentru Ungaria să spună că ar trebui să primească banii la care are dreptul”. Decizia UE de a începe discuţiile de aderare cu Ucraina a fost una „proastă” cu posibile dezavantaje, a insistat Orban în interviul la radioul public, adăugând că Ungaria „nu va plăti costurile financiare şi economice”.

În cadrul interviului acordat la Bruxelles, Orban a spus că factorii de decizie din UE „trebuie să suporte costurile acestei decizii”. Statele membre ale UE au vrut „să meargă în această direcţie prin ceartă” şi Ungaria a avut şansa să avertizeze că „aceasta este o decizie proastă”, a spus el, citat de digi24.ro.

Ungaria ar putea „opri acest proces mai târziu”, a insistat Orban, adăugând că decizia finală privind aderarea Ucrainei va fi luată de către parlamentul ungar.

„Dacă interesele fermierilor unguri trebuie protejate, atunci Ungaria va aplica frâna de mână – să nu existe nicio îndoială în legătură cu aceasta”, a spus el.

UE este obişnuită să ia decizii proaste, a notat Orban, enumerând criza financiară din 2008, migraţia şi deciziile luate asupra războiului din Ucraina de a merge mai degrabă „spre război şi sancţiuni” decât în direcţia păcii. Premierul ungar Viktor Orban a cerut de asemenea „toate fondurile europene” din care miliarde de euro rămân blocate, înainte de a lua în considerare eventuala ridicare a dreptului de veto asupra noului ajutor pentru Ucraina.

„Întotdeauna am spus că, dacă am proceda la o modificare a bugetului UE (…), Ungaria ar profita de ocazie pentru a cere clar ceea ce merită. Nu jumătate, niciun sfert, ci totul”, a subliniat liderul naţionalist în interviul acordat radioului de stat.

Ungaria nu are niciun interes ca Uniunea Europeană să contracteze împrumuturi pentru finanţarea ajutorului către Ucraina, a reiterat prim-ministrul Viktor Orban la radioul public.

În interviul de la Bruxelles, Orban a mai spus că banii blocului comunitar sunt structuraţi astfel încât ceea ce a fost plătit către buget, a fost şi cheltuit. „Am făcut o excepţie odată şi a ieşit prost”, a notat el, referindu-se la împrumuturile comune pentru finanţarea redresării postpandemie.

„Nu oricine a avut voie să acceseze aceşti bani în acelaşi mod. Acest lucru nu ar trebui să se întâmple din nou”, a insistat Orban. Premierul ungar a numit situaţia din Ucraina „rea”, adăugând că războiul nu trebuie alimentat cu mai mulţi bani, ci oprit.

„Este necesară o încetare a focului şi negocieri de pace”, a spus el. Începutul discuţiilor de aderare a Ucrainei „în sine nu va dăuna deocamdată intereselor Ungariei”, dar finanţarea Kievului cu împrumuturi „face deja rău intereselor” noastre, a adăugat el.

Autor

  • Mîțu Anișoara

    A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității de Stat din Moldova, ulterior a urmat studiile universitare de masterat. A activat în calitate de reporter social, iar la moment are peste 10 ani de experiență în jurnalism. Este autoarea știrilor sociale și politice pe site-ul Vocea Basarabiei. Informarea calitativă este cheia unui om greu de manipulat.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.