VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

/VIDEO/ Vox: „Trebuie să avem un mitropolit independent, să țină cu poporul care vine la biserică și care i-a dat încredere ca să slujească anume lui și nu Moscovei”

În timp ce Ucraina se confruntă cu războiul declarat de Federația Rusă, mitropolitul Chișinăului și a Întregii Moldove, Vladimir, se roagă pentru sănătatea lui Putin. El a condus o liturghie festivă, la o mănăstire de lângă Moscova, unde clerul i-a cântat mulţi ani trăiască celui care a invadat Ucraina la 24 februarie.

Vocea Basarabiei a întrebat locuitorii Chișinăului dacă era necesară prezența la Moscova la ziua de naștere a lui Putin a mitropolitului Vladimir și dacă Mitropolia Moldovei ar trebui să rămână în subordonarea Patriarhiei Ruse.

Iată câteva dintre răspunsuri:

– Fiecare om își sărbătorește ziua de naștere, dar el nu a trebuit să-i cânte. Vedeți ce se întâmplă în lume cu Rusia și cu Ucraina, nu ar trebui… Suntem creștini… Și Ucraine este creștină, și Rusia e creștină, se bat creștini cu creștini. Ar trebui să fie pace pe pământ.

– Este o rușine pentru Republica Moldova că noi avem așa mitropolit. El trebuie să servească poporului R. Moldova. Nicidecum nu poate fi așa. Noi suntem o țară independentă. Nu trebuie să ne supunem cuiva. Trebuie să fie ales un mitropolit care să slujească R. Moldova și nu Rusiei. Noi suntem separați ani de zile, o țară independentă. Trebuie să avem și un mitropolit independent, care să țină cu poporul care vine la biserică și care i-a dat încredere ca să slujească anume lui și nu Moscovei.

-Foarte negativ, foarte urât, urât de tot a procedat [mitropolitul]. Cum să mai crezi în biserica asta… dacă proslăvesc până acum ostașul sovietic, acum – pe cei care duc război, ucid mame, copii, bătrâni. În Moldova trebuie să fie mitropolia Basarabiei în subordine așa cum a fost… că nimeni nu a anulat chestia asta. Dacă așa s-a dus politica, din câte înțeleg eu, și unde am ajuns…

-Religia trebuie să fie separată de politică. Religia este ceea ce are omul în interior. Trebuie să rămână ceva sacru, politica este de altă natură.

Autor

  • Olga Soroceanu

    Realizează reportaje cu tentă socială, politică, economică, culturală, voxuri și interviuri TV. Este una dintre prezentatoarele Jurnalului Dimineții la radio. A studiat jurnalism la Universitatea de Stat din Moldova. Anterior, a lucrat în calitate de reporter la Radio Europa Liberă, fiind bursieră regională la biroul din Chișinău al RFE/RL.

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.