VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

/VIDEO/ Vox: Poporul trebuie să lupte pentru limbă, pentru țară și pentru tot. Nu există limbă moldovenească, e una singură, limba română

Vox realizat de Mihaela Cîrnov

În ajunul Zilei Limbii Române, Vocea Basarabiei a încercat să afle de la cetățenii Republicii Moldova ce limbă se vorbește totuși în societatea noastră.

Majoritatea respondenților declară ferm că vorbesc limba română, iar alții încă mai sunt de părerea că moldovenii vorbesc limba moldovenească:

— Eu vorbesc limba română, societatea deja decide.

— Iată aceasta este întrebare grea pentru mine. Caatare, limba română vorbește [societatea], dar nu prea cunosc toți limba română literară. Și noi trebuie să tindem spre asta, ca să cunoaștem limba literară. Eu tot mă strădui s-o învăț.

— Interesantă întrebare. În Republica Moldova se vorbește limba română, dar iar să începem discuții referitor la ce limbă vorbim, eu cred că e de prisos și prea mult efort vom cheltui pentru asta, în loc să ne ocupăm de problemele care sunt într-adevăr pe prim plan.

— Limba maternă este limba moldovenească, dar limba română se deosebește de limba moldovnească? Doar în literatură, cred eu. La auz, eu uneori știu cuvântul, dar în limba română trebuia să îi pun doar o altă terminație.

Autor

  • Mihaela Cîrnov

    Autoarea Matinalului Cotidian, dar și moderatoarea emisiunii Te salută Vocea Basarabiei, alături de Andrei Porubin. Licența și masteratul în jurnalism le-a efectuat la USEM. Deține premiul Jurnalista anului la Gala Tinerilor Supereroi, 2017. Se numără printre finaliștii Burselor Europene pentru Jurnaliști, ediția din 2021. A activat în calitate de prezentatoare și realizatoare de emisiuni la Moldova 1 și reporteră la știripozitive.eu. A lucrat la Radio Europa Liberă timp de 5 ani, fiind și bursieră regională la biroul din Chișinău al RFE/RL.

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.