Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a mărturisit că poartă discuții despre capacitatea țării de a se apăra, iar dacă ajunge la concluzia că este nevoie de ajutor va lua în considerare să schimbe constituțional neutralitatea. Subiectul eventualei aderări a Republicii Moldova la NATO continuă să stârnească controverse printre moldoveni. În timp ce unii oameni pe care i-am intervievat salută ideea și spun că, în contextul războiului din țara vecină, Alianța Nord-Atlantică ne va ajuta să ne apărăm, alții sunt de părere că astfel riscăm să provocăm Federația Rusă.
- Neutralitatea de la bun început a fost pentru cei care ucid oamenii și iau pământurile lor. Cine ucide oamenii? Rușii… Putin vrea neutralitate. De ce? Ca să poată mai ușor să ședem unde vrea el. Sunt oameni care-s aduși de la Moscova. Câți securiști sunt aici la Chișinău… Ei tot timpul ne-au făcut rău și acum tot fac rău.
- Numai în componența NATO văd R. Moldova. Altă ieșire nu avem, dacă vrem să mai existăm ca stat și ca națiune. Armata ar fi dotată, baze militare nu avem unde să le amplasăm, dar armata ar fi dotată și dacă am fi atacați de orice agresor sau calamități naturale, blocul NATO ar interveni cu toată forța și potențialul său economic, militar și care este.
- Nu ne trebuiește NATO. Nu suntem aranjați noi cumsecade, ca să primim mai multă armată în țară. Așa-mi pare mie.