VOCEA CARE NE UNEȘTE

LIVE

Scandal de corupție la Kiev. Demisii în lanț în rândul oficialilor ucraineni

UPDATE: Cinci guvernatori şi patru viceminiştri au fost demişi din funcţie

Cinci guvernatori regionali şi patru viceminiştri au fost demişi din funcţie în Ucraina, a anunţat marţi guvernul de la Kiev, după un scandal de corupţie presupus în armată şi în plină invaziei a ţării de către Rusia.

Astfel, Guvernul a demis de asemenea cinci șefi ai administrațiilor militare regionale, și anume:

 • Valentina Reznicenko - Administrația militară regională Dnepropetrovsk, prin cerere din propria inițiativă.
 • Aleksandr Staruha - Administrația militară regională Zaporojie;
 • Aleksei Kuleba - Administrația militară regională Kiev, prin cerere din propria inițiativă.
 • Dmitri Jivițki - Administrația militară regională Sumi;
 • Iaroslav Ianușevici - Administrația militară regională Herson.

 Totodată au fost demiși patru viceminiștri: 

 • Viaceslav Șapovalov - ministru adjunct al Apărării;
 • Ivan Lukerea - ministru adjunct al Dezvoltării Comunitare și a Teritoriului;
 • Viaceslav Negoda - ministru adjunct pentru Dezvoltarea Comunităților și Teritoriilor;
 • Vitalii Muzicenko - ministru adjunct al Politicii Sociale.

Aceste concedieri şi demisii în cascadă intervin după dezvăluirile presei cu privire la preţuri umflate într-un contract de aprovizionare alimentară pentru armata ucraineană, primul scandal de corupţie izbucnit de la începutul războiului în cadrul Ministerului Apărării.

Știrea inițială:

Trei responsabili ucraineni şi-au anunţat marţi demisia după dezvăluiri în presă despre presupuse fapte de corupție. Printre oficialii care au demisionat se numără viceministrul apărării Viaceslav Şapovalov, care era responsabil de sprijinul logistic pentru forţele armate, şeful adjunct al administraţiei prezidenţiale Kirilo Timoşenko şi procurorul general adjunct Oleksi Simonenko.

Şeful adjunct al Biroului Preşedintelui Ucrainei, Kirilo Timoşenko și-a dat demisia. Informația a fost publicată pe canalul său Telegram.

 „Îi mulţumesc preşedintelui Ucrainei Volodimir Zelenski pentru încrederea şi oportunitatea de a face fapte bune în fiecare zi şi în fiecare minut”, a scris Timoşenko.

Timoşenko nu a prezentat niciun motiv pentru demisia sa. Media ucrainene au relatat că Timoşenko ar putea face parte din remanierea de personal anunţată de Zelenski. Un decret de acceptare a demisiei lui Timoşenko a fost publicat pe site-ul preşedintelui.

Zelenski a declarat luni că schimbări de personal vor fi anunţate în această săptămână în guvern, regiuni şi în cadrul forţelor de securitate după acuzaţii de corupţie, la aproape un an de la invazia Rusiei.

Guvernul de la Kiev se confruntă cu mai multe acuzații de corupție.

Sâmbătă, ministrul adjunct al Infrastructurii, Vasili Lozinski, a fost reținut de Biroul Național Anticorupție, fiind acuzat de luare de mită. 

Probleme au apărut sâmbătă și pentru Ministerul Apărării. Potrivit jurnaliștilor ucraineni, ministerul a cumpărat alimente pentru armată la prețuri de până la trei ori mai mari decât cele de la rafturile magazinelor din capitala Ucrainei.

Serviciul de Audit de Stat al Ucrainei și forțele de ordine analizează acum cheltuielile Ministerului Apărării.

Mihailo Podoliak, consilierul președintelui Volodimir Zelenski, a confirmat că auditul este în curs. „Dacă acuzațiile se confirmă, ar trebui să îi găsim pe cei care au semnat acest contract, să efectuăm o investigație și apoi să îi tragem pe acești oameni la răspundere”, a spus Podoliak.

Citește și: Viceministrul din Ucraina, prins cu mită de 400.000 de dolari, demis

Autor

 • Pusca Silvia

  Mereu pregătită să răspundă provocărilor. Pe site-ul voceabasarabiei.md prezintă subiecte de actualitate, știri, informații obiective și de ultimă oră. A absolvit Facultatea de Litere la Universitatea de Stat din Moldova.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.