VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

/VIDEO/ Vox: De ce trebuie să trăim în mizerie, dar toți împreună, în „ruskii mir” cum se zice?

În 30 de ani de independenţă, dezvoltarea Republicii Moldova a fost dependentă de regiunea separatistă din stânga Nistrului. Regiunea transnistreana este şi un instrument de şantaj în mâna Moscovei care nu se grăbeşte să soluţioneze conflictul început tot de ea. Trupele militare ruse continuă să staţioneze ilegal şi sfidător pe teritoriul Republicii Moldova, în pofida nenumăratelor apeluri de retragere.

Vocea Basarabiei a întrebat cetățenii întâlniți ocazional pe străzile Chișinăului cum poate R. Moldova după 30 de ani de independență să scape de separatism și de ce Rusia încurajează separatismul în spațiul ex-sovietic?

Iată câteva dintre răspunsurile trecătorilor:

⁃ Iată o să vedem acuș, dacă ucrainenii o să câștige războiul, separatismul o să dispară automat. Transnistria o să dispară automat, n-o să mai fie, căci din partea cealaltă sunt ucrainenii și n-o să aibă încotro.

⁃ În 1992 a fost războiul, nu cumva ca Moldova să trăiască bine, aparte. Trebuie să trăim în mizerie, dar toți împreună, în ruskii mir cum se zice. Vedeți ce se face în Ucraina, v-ați gândit vreodată că poate fi acest război? Și dacă la putere e un kgb-ist care în afară de a omorî el nu poate face nici un bine. Uitați-vă Georgia, Ucraina, Cecenia, după ce a plecat Elțîn, el [Putin] a rămas și tot a nimicit. Sute de mii de ceceni au fost omorâți. Vox realizat de Olga Soroceanu

Autor

  • Olga Soroceanu

    Realizează reportaje cu tentă socială, politică, economică, culturală, voxuri și interviuri TV. Este una dintre prezentatoarele Jurnalului Dimineții la radio. A studiat jurnalism la Universitatea de Stat din Moldova. Anterior, a lucrat în calitate de reporter la Radio Europa Liberă, fiind bursieră regională la biroul din Chișinău al RFE/RL.

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.