VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

VIDEO/ Vocea medicului/ Vitamina E este esențială pentru sănătate

Vitamina E mai este cunoscută și sub numele de tocoferol și este esențială pentru sănătate. Este o vitamină liposolubilă, adică se dizolvă în grăsimi și uleiuri, un nutrient care se găsește în mai multe surse alimentare, însă este disponibil și sub formă de suplimente.

Faptul că este o vitamină liposolubilă înseamnă că organismul o stochează și o folosește după cum are nevoie. 

Vitamina E îndeplinește mai multe roluri în organism și are numeroase beneficii. Este un antioxidant, care îndepărtează radicalii liberi și protejează integritatea lipidelor de la nivel celular. Un alt rol important al vitaminei E este acela că intervine în procesul de reproducere și asigură funcționarea glandelor sexuale și a celor endocrine. Vitamina E mai are și alte roluri importante în organismul uman, multe dintre acestea fiind legate de funcționarea sistemelor muscular, nervos și endocrin.

Biodisponibilitatea vitaminei E este influențată de numeroși factori, inclusiv de: cantitatea de vitamina E și de aportul de nutrienți care intervin în absorbția ei, de proteinele implicate în absorbția vitaminei și de diferențele individuale în ceea ce privește eficacitatea absorbției vitaminei E, de metabolizarea ei, de factorii care țin de stilul de viață, de sexul persoanei și de polimorfismele genetice.

Studiile arată că absorbția de vitamina E este mai mare când această este administrată cu alimente. Eficacitatea absorbției vitaminei E variază considerabil de la un individ la altul, într-un interval cuprins între 20% și 70%. 

Autor

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.