VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

VIDEO/ Vocea medicului/ Vitamina B12

Vitamina B12 este din complexul vitaminelor grupului B, fiind necesară pentru sănătatea țesutului nervos, pentru funcționarea creierului și pentru producția globulelor roșii sangvine (numite și eritrocite). Un alt nume folosit pentru vitamina B12 este cobalamină.

Vitamina B12 este o vitamină solubilă în apă (hidrosolubilă), la fel ca toate vitaminele din complexul B. Corpul uman poate stoca vitamina B12 aproape doi până la patru ani. Orice exces sau cantitate nedorită de vitamina B12 este excretată prin urină. Vitamina B12 este cea mai mare și cea mai complicată vitamină din punct de vedere structural. Se găsește în mod natural în produsele din carne și poate fi produsă industrial doar printr-un anumit proces de sinteză

Vitamina B12 îndeplinește mai multe roluri benefice în organismul uman, fiind un aliat de preț în numeroase procese și sisteme. Vitamina B12 este crucială pentru funcționarea normală a creierului și a sistemului nervos. De asemenea, este implicată în formarea globulelor roșii din sânge și ajută în crearea și reglarea ADN-ului.

Metabolismul fiecărei celule din corpul uman depinde de aportul de vitamina B12, deoarece această deține un rol important în sinteză acizilor grași și în producția de energie. Are, astfel, un rol activ în funcționarea celulelor și în reînnoirea lor. În plus, vitamina B12 permite eliberarea de energie, prin faptul că ajută corpul uman să absoarbă acidul folic.

Autor

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.