Vitamina B12 este din complexul vitaminelor grupului B, fiind necesară pentru sănătatea țesutului nervos, pentru funcționarea creierului și pentru producția globulelor roșii sangvine (numite și eritrocite). Un alt nume folosit pentru vitamina B12 este cobalamină.
Vitamina B12 este o vitamină solubilă în apă (hidrosolubilă), la fel ca toate vitaminele din complexul B. Corpul uman poate stoca vitamina B12 aproape doi până la patru ani. Orice exces sau cantitate nedorită de vitamina B12 este excretată prin urină. Vitamina B12 este cea mai mare și cea mai complicată vitamină din punct de vedere structural. Se găsește în mod natural în produsele din carne și poate fi produsă industrial doar printr-un anumit proces de sinteză
Vitamina B12 îndeplinește mai multe roluri benefice în organismul uman, fiind un aliat de preț în numeroase procese și sisteme. Vitamina B12 este crucială pentru funcționarea normală a creierului și a sistemului nervos. De asemenea, este implicată în formarea globulelor roșii din sânge și ajută în crearea și reglarea ADN-ului.
Metabolismul fiecărei celule din corpul uman depinde de aportul de vitamina B12, deoarece această deține un rol important în sinteză acizilor grași și în producția de energie. Are, astfel, un rol activ în funcționarea celulelor și în reînnoirea lor. În plus, vitamina B12 permite eliberarea de energie, prin faptul că ajută corpul uman să absoarbă acidul folic.