Tulburarea de spectru autist (TSA) este o dizabilitate complexă de dezvoltare a creierului care afectează 3 arii principale ale funcționării unui copil: comunicarea, interacțiunea socială și comportamentul.
Deși aspectul copiilor cu autism nu îi deosebește de alții, aceștia comunică, interacționează, se comportă și învață în moduri diferite față de majoritatea altor copii.
Tulburarea este de 4 ori mai frecventă la băieți, iar multe fete prezinte simptome mai puțun evidente în comparație cu aceștia.
Este o afecțiune care se menține pe tot parcursul vieții. Simptomele devin evidente în copilăria timpurie, frecvent între 12-24 luni. Termenul de „spectru” se referă la faptul că există grade foarte variate de afectare, de la un copil la altul și la același copil, de-a lungul timpului. Abilitățile de învățare, gândire și rezolvare a problemelor persoanelor cu autism pot varia de la a fi supradotați într-un anumit domeniu la avea deficiențe severe. Ca urmare, unele persoane cu tulburare de spectru autist vor avea nevoie de mult ajutor în viața de zi cu zi, în timp ce altele de mai puțin.