VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

VIDEO/ Vocea medicului/ Săptămâna Mondială de conștientizare a consumului de sare 2023

În fiecare an, Organizația Internațională privind Sarea organizează o „Săptămâna Mondială de Conștientizare a Sării” pentru a ajută la creșterea gradului de conștientizare cu privire la efectele nocive ale consumului în exces a sării asupra sănătății, iar sloganul este: “Uită de obiceiul de a pune sare în bucățele gata!”

Excesul de sare crește riscul de hipertensiune arterială, atac de cord și alte boli ale aparatului circulator. Consumul în exces de sare este, de asemenea, legat de boli de rinichi, osteoporoză, cancer de stomac și obezitate.

Potrivit „Studiului național privind consumul alimentar de sare în Republica Moldova” realizat în anul 2016 de Biroul OMS, moldovenii consumă zilnic de două ori mai multă sare decât normă recomandată de OMS sau 10,8 grame/zi. Bărbații consumă mai multă sare (11,5 grame), comparativ cu femeile (10,3 grame).

Consumul de sare de mai puțin de 5 grame pe zi pentru adulți ajută la reducerea tensiunii arteriale și a riscului de boli cardiovasculare, accident vascular cerebral și atac de cord. Principalul beneficiu al reducerii consumului de sare este reducerea corespunzătoare a tensiunii arteriale crescute.

Statele membre ale OMS au convenit să reducă aportul de sare de către populația globală cu aproximativ 30% până în 2025. Se estimează că 2,5 milioane de decese ar putea fi prevenite în fiecare an dacă consumul global de sare ar fi redus la nivelul recomandat.

Sarea din alimentația zilnică poate proveni din alimente procesate, fie pentru că sunt deosebit de bogate în sare (cum ar fi mâncăruri gata preparate, carne procesată precum slănină, șuncă și salam, brânză, gustări sărate, etc.), fie pentru că sunt consumate frecvent în cantități mari (cum ar fi pâinea și produsele din cereale procesate). Sarea se mai adaugă în alimente și în timpul gătitului (bulion și cuburi de bulion) sau la masă (sos de soia, sos de pește și sare de masă).

Autor

  • Mîțu Anișoara

    A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității de Stat din Moldova, ulterior a urmat studiile universitare de masterat. A activat în calitate de reporter social, iar la moment are peste 10 ani de experiență în jurnalism. Este autoarea știrilor sociale și politice pe site-ul Vocea Basarabiei. Informarea calitativă este cheia unui om greu de manipulat.

Articole similare

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.