În fiecare an, Organizația Internațională privind Sarea organizează o „Săptămâna Mondială de Conștientizare a Sării” pentru a ajută la creșterea gradului de conștientizare cu privire la efectele nocive ale consumului în exces a sării asupra sănătății, iar sloganul este: “Uită de obiceiul de a pune sare în bucățele gata!”
Excesul de sare crește riscul de hipertensiune arterială, atac de cord și alte boli ale aparatului circulator. Consumul în exces de sare este, de asemenea, legat de boli de rinichi, osteoporoză, cancer de stomac și obezitate.
Potrivit „Studiului național privind consumul alimentar de sare în Republica Moldova” realizat în anul 2016 de Biroul OMS, moldovenii consumă zilnic de două ori mai multă sare decât normă recomandată de OMS sau 10,8 grame/zi. Bărbații consumă mai multă sare (11,5 grame), comparativ cu femeile (10,3 grame).
Consumul de sare de mai puțin de 5 grame pe zi pentru adulți ajută la reducerea tensiunii arteriale și a riscului de boli cardiovasculare, accident vascular cerebral și atac de cord. Principalul beneficiu al reducerii consumului de sare este reducerea corespunzătoare a tensiunii arteriale crescute.
Statele membre ale OMS au convenit să reducă aportul de sare de către populația globală cu aproximativ 30% până în 2025. Se estimează că 2,5 milioane de decese ar putea fi prevenite în fiecare an dacă consumul global de sare ar fi redus la nivelul recomandat.
Sarea din alimentația zilnică poate proveni din alimente procesate, fie pentru că sunt deosebit de bogate în sare (cum ar fi mâncăruri gata preparate, carne procesată precum slănină, șuncă și salam, brânză, gustări sărate, etc.), fie pentru că sunt consumate frecvent în cantități mari (cum ar fi pâinea și produsele din cereale procesate). Sarea se mai adaugă în alimente și în timpul gătitului (bulion și cuburi de bulion) sau la masă (sos de soia, sos de pește și sare de masă).