Potasiul este un component mineral esențial al corpului uman care se regăsește în lichidul intracelular al tuturor celulelor. Potasiul este al treilea cel mai abundent mineral din organism și pe lângă reglarea nivelului lichidelor din organism, joacă un rol important în medierea trimiterii semnalelor nervoase și reglarea contracțiilor musculare.
Deoarece potasiul este un electrolit esențial, obținut de obicei prin dietă noastră, orice afecțiune în care un pacient nu poate să-și mențină aportul alimentar este o indicație pentru suplimentarea cu potasiu. Dar această trebuie să se facă cu grijă, pentru că, în cazul potasiului, mai mult decât e nevoie nu înseamnă, mai bine. Ci poate reprezenta chiar un pericol pentru starea de sănătate. Pentru majoritatea oamenilor, nivelul de potasiu din sânge ar trebui să fie între 3,5 și 5,0 mmol/L., în funcție de laboratorul utilizat.
Hiperkaliemia apare atunci când nivelurile depășesc 5,5 mmol/L. O valoare mai mare de 6,5 mmol/L poate provoca probleme cardiace care necesită asistență medicală imediată.
Aproximativ 98% din potasiul din corpul tău se găsește în proporție de aproximativ 80% în celulele musculare, în timp ce celelalte aproximativ 20% în oase, ficat și globule roșii. Odată ajuns în corpul tău, potasiul funcționează că un electrolit.
O dietă bogată în potasiu te poate ajuta la menținerea unui echilibru bun al lichidelor; Menținerea unui echilibru bun de lichide este importantă pentru o sănătate optimă. Echilibrul slab al lichidelor poate duce la deshidratare, care la rândul său afectează inima și rinichii. Potasiul este important pentru sistemul nervos. Sistemul nervos transmite mesaje între creier și corp.
Potasiul joacă un rol esențial în activarea impulsurilor nervoase în întregul sistem nervos. Impulsurile nervoase ajută la reglarea contracțiilor musculare, a bătăilor inimii, a reflexelor și a multor alte procese. O scădere a nivelului de potasiu din sânge poate afecta capacitatea organismului de a genera un impuls nervos.