Disbioza este dezechilibrul microbian care, cel mai adesea, afectează tractul digestiv al unei persoane. Chiar și așa, disbioza poate afecta, de asemenea, pielea, ochii, plămânii, urechile, nasul, sinusurile, unghiile și vaginul.
Disbioza mai este uneori numită și disbacterioză sau disbioza bacteriană, pentru că tractul gastrointestinal conține atât bacterii bune sau prietenoase, cât și bacterii neprietenoase care formează flora intestinală, numită și microbiotă sau microbiom.
Organismul uman este plin de colonii de bacterii inofensive, cunoscute și că microbiotă intestinală. Cele mai multe dintre aceste bacterii au un efect pozitiv asupra sănătății noastre și contribuie la procesele naturale din organism, însă când una dintre aceste colonii de bacterii este în dezechilibru, acest lucru poate duce la disbioză.
Disbioza se întâmplă, de obicei, atunci când bacteriile din tractul gastrointestinal suferă un dezechilibru. Unele efecte ale disbiozei intestinale sunt temporare și destul de ușoare. În multe cazuri, corpul corectează singur dezechilibrul fără să fie nevoie de tratament, însă, dacă simptomele devin mai grave, este indicat un consult medical, pentru un diagnostic și un tratament adecvat.