VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

VIDEO/ Vocea medicului/ Ciroza hepatică

Ficatul este cel mai mare organ și îndeplinește multe funcții indispensabile organismului, inclusiv neutralizarea substanțelor dăunătoare, curățarea sângelui și crearea nutrienților vitali.

De asemenea, ficatul produce proteinele care contribuie la coagularea sângelui, transportul oxigenului și susținerea sistemului imunitar. Ficatul produce bilă, substanță necesară pentru digestia alimentelor, ajută organismul să depoziteze glucoză pentru formarea glicogenului, metabolizează grăsimile săturate și produce colesterolul.

Ciroza hepatică înseamnă înlocuirea țesutului hepatic normal sau sănătos cu țesut nefuncțional. Pe măsură ce boală avansează, ficatului va avea din ce în ce mai puțin țesut sănătos. Ciroză este ultimul stadiu al fibrozării ficatului, fiind provocată de numeroase boli sau probleme hepatice, precum hepatită sau alcoolismul cronic.

Ciroza hepatică poate fi asimptomatică mulți ani, iar când apar simptomele, acestea sunt frecvent nespecifice (anorexie, oboseală, pierdere în greutate). Manifestările întârziate includ hipertensiunea portală, ascită și, când se produce decompensarea, insuficientă hepatică.

Dacă ciroza nu este tratată, ficatul va funcționa defectuos sau va intră în incapacitate de funcționare denumită insuficientă hepatică, cunoscută drept ultimul stadiu al bolii hepatice. Ciroza decompensată duce la dezvoltarea complicațiilor specifice.

Ciroza decompensată este amenințătoare de viață, deoarece afectarea ficatului produsă de ciroză este în general ireversibilă. Însă, dacă ciroza hepatică este diagnosticată precoce și este tratată cauza, afectarea ulterioară poate fi limitată și, în cazuri foarte rare, boală este reversibilă.

Cele mai frecvente cauze a cirozei sunt: Alcoolismul cronic. Este una dintre cauzele principale ale cirozei hepatice. Consumul abuziv de alcool poate provoca inflamatia ficatului, care, în timp, poate duce la ciroză. Cantitatea de alcool care provoacă ciroză este diferită de la o persoană la altă.

Autor

  • Mîțu Anișoara

    A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității de Stat din Moldova, ulterior a urmat studiile universitare de masterat. A activat în calitate de reporter social, iar la moment are peste 10 ani de experiență în jurnalism. Este autoarea știrilor sociale și politice pe site-ul Vocea Basarabiei. Informarea calitativă este cheia unui om greu de manipulat.

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.