VOCEA CARE NE UNEȘTE.

LIVE

VIDEO/ Vocea medicului/ Ce trebuie sa știi despre dizenterie

Dizenteria este o infecție intestinală, care se manifestă prin diaree și crampe abdominale.

Există două tipuri principale de dizenterie:

  • dizenterie bacilara – cauzată de bacteria shigella;
  • dizenteria amibiana (amebiaza) – acest tip de dizenterie se întâlnește numai în anumite zone tropicale.

De regulă, ambele tipuri de dizenterie apar că urmare a nerespectării condițiilor de igienă; deseori, oamenii se infectează prin consumul alimentelor. Dizenteria amibică este mai gravă decât dizenteria bacteriană și în anumite cazuri poate fi fatală dacă nu este tratată la timp.

Majoritatea pacienților care suferă de dizenterie manifestă numai simptome ușoare care dispar în câteva zile. Simptomele se manifestă după 1-3 zile de la infectare și pot persistă până la 7 zile. Pacientul se confruntă cu dureri ușoare de stomac, diaree și crampe abdominale.

Iar cazurile severe includ: diaree apoasă care conține sânge sau mucus; greață; vomă, dureri abdominale severe și febra.

Bacteria shigella se răspândește din cauza igienei precare, iar cele mai multe cazuri se transmit în interiorul aceleiași familii, dar și la grădinițe, școli, centre de zi, etc. Perioada contagioasă este între una și patru săptămâni după ce persoană a fost deja infectată.

Dizenteria se răspândește prin intermediul produselor alimentare care au fost contaminate; cel mai probabil acest lucru se întâmplă în localitățile cu o salubritate inadecvată, în cazul în care aprovizionarea cu apă și canalizarea nu sunt adecvate.

Dacă o persoană se confruntă cu diaree, care conține sânge sau mucus trebuie să se adreseze medicului de familie. Depistarea bolii se va face prin analize pentru a se stabili cauza bolii.

Autor

  • Mîțu Anișoara

    A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității de Stat din Moldova, ulterior a urmat studiile universitare de masterat. A activat în calitate de reporter social, iar la moment are peste 10 ani de experiență în jurnalism. Este autoarea știrilor sociale și politice pe site-ul Vocea Basarabiei. Informarea calitativă este cheia unui om greu de manipulat.

Articole similare

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.